Z. Vicelarević
Muzika osamdesetih: Dunja Žanović, Vojkan i Saša bend su upotpunili atmosferu

Promocija romana “Maxell XL” Momira Kostića u Hemings kafeu privukla je veliku pažnju frankfurtske čitalačke publike. O romanu su govorili Aleksandar – Saša Jovanović i autor koga naši ljudi u metropoli na Majni znaju po nadimku Deda Moča. Promociju su upotpunili Vojkan i Saša bend i Dunja Žanović balkanskom evergrin muzikom iz vremena osamdesetih.

– Književna kritika svrstala je roman “Maxell XL” u kategoriju postjugoslovenski roman, a ono što ga najviše odlikuje je ogromna količina humora i spremnost autora da se šali i na sopstveni račun. Roman je doživljena priča, knjiga za opuštanje, plažu, odmor – istakao je, između ostalog, Jovanović.

O svom prvom romanu Kostić kaže:

– Roman opisuje vreme od kasnih osamdesetih godina prošlog veka do današnjih dana i radnja se proteže u nekih 35 godina. Naslov bi trebalo da zagolica maštu svakog ko uzme knjigu u ruke, a mi stariji, dinosaurusi, sećamo se da je Maxell XL naziv jedne od najboljih audio-kaseta osamdesetih, a jednu takvu kasetu je junak romana, Dane, poklonio Kristini jednog momenta. Detalji će se otkriti čitanjem – bio je tajanstven autor romana koji je prvu promociju imao u Beogradu, o čemu su “Vesti” već pisale.

Momir Kostić i Saša Jovanović

Deda Moča nam je ipak otkrio da je zadovoljan posetom frankfurtske publike i da je u pripremi nova knjiga.

Inače, on je prvo počeo da piše beleške i statuse na društvenim mrežama, da bi se kasnije ozbiljnije okrenuo peru pa je tako nastalo i ovo njegovo prvo delo.

– Počeo sam da pišem još 2001. godine, kada sam ostavio pušenje. Tada sam se mnogo ugojio i krenuo sam da vozim bicikl. U to vreme su postojale neke mejling liste koje su preteče društvenih mreža i na tim listama sam objavljivao biciklističke izveštaje. To je bio početak mog ozbiljnijeg pisanja. Pročulo se za mene među našim biciklističkim svetom. Kada je došao Fejsbuk, zapisivao sam tu moja kratka zapažanja. Nisam imao nameru da budem pisac, ali se desilo. Odlučio sam da neke svoje uspomene pretočim u knjigu, seo za kompjuter i počeo da pišem – kaže Kostić, koji u Frankfurtu sa suprugom živi sedam godina.

Sjajna atmosfera

Spomenka Grabovac i Odea Orešković iz Frankfurta su pozitivno iznenađene književnim događajem i odličnom organizacijom.

– Sam događaj je odličan, pisac fantastičan, jednostavan i simpatičan, a razgovor o knjizi me zainteresovao da pročitam roman. U nekoliko delova sam čula priču koja je iz pravog života i zbog toga bi svaki čitalac mogao da pronađe sebe u tom nekom vremenu, ili čak i u sadašnjem – kaže nam Spomenka.

Odea dodaje da je uživala cele večeri.

– Sve je bilo vrlo simpatično s obzirom na to da sam rođena ovde u Nemačkoj i da ne čitam često knjige autora sa naših prostora. Shvatila sam da je roman pun humora, šarmantan i lako čitljiv. Atmosfera je bila prava književna, kao i mesto koje se zove Hemings, što asocira na Hemingveja, pa se sve nekako fino uklopilo.

Odea Orešković i Spomenka Grabovac