Youtube/Srpsko privredno društvo Privrednik
Vladimir Matijević

Kad se preselio u Beograd, Vladimir Matijević je bio ne samo čelnik “Privrednika” već i predsednik novoformirane Jadransko-podunavske banke, jer je Srpska banka iz Zagreba bila njen najveći akcionar. Izgradnja je završena 1924. godine kada se u njenu velelepnu palatu, podignutu na uglu tadašnjih ulica kneza Miloša i kralja Ferdinada (danas Ulica kralja Milana), useljava uprava banke. Odmah je postala najveća banka u Kraljevini SHS. Matijević će na ovom mestu biti do svoje smrti 1929. godine, dok je direktor bio Stevan Karamata.

Zgrada banke je izgrađena po projektu iz 1922. godine u ateljeu Filipa Holcmana, a sa potpisom Avgusta Rajnfelsa.

Elitni preduzetnici

To je sada i jedina zgrada u Beogradu koja je vezana uz Matijevića, jer je Šegrtski dom završen tek posle njegove smrti. U opštini Paliluila Matijevićevo ime nosi ulica, a u Krnjači se ulica zove Privrednikovih pitomaca. Matijević “ima” i ulice u Novom Sadu (u naselju Veternik) i u Sremskoj Mitrovici.

Zahvaljujući “Privredniku” značajan broj srpskih porodica velikim koracima je zakoračio iz siromaštva, a pitomci su do danas zadržali epitet “elitnih preduzetnika”, jer su ih vodila načela “Rad, štednja, čestitost”.

“Privrednik” su zabranile vlasti NDH 1941. godine, kao i nemačke okupacione vlasti u Srbiji, da bi krajem 1946. uz potpis ministarke rada Spasenije – Cane Babović i formalno bio raspušten u Srbiji, a imovina nacionalizovana.

U Hrvatskoj samo manji deo nacionalizovane i konfiskovane imovine pripao je od kraja četrdesetih godina Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta”, dok je u Srbiji deo imovine “Privrednika” dat na upotrebu Crvenom krstu.

Obnavljanje rada

Dvadeset godina posle ukidanja, 1947. osnovano je u Beogradu Udruženje Privrednikovih pitomaca “Vladimir Matijević” koje je prikupljalo podatke o pitomcima i kasnije ih objavilo u Privrednikovoj spomen-knjizi.

Od početka devedesetih godina 20. veka, posle političkih promena u bivšoj Jugoslaviji, pokušava se obnova rada “Privrednika”, a u Hrvatskoj najveći problem odbijanje države da izvrši povrat imovine. Potražioci se još uvek nadaju da će se tu postupiti po duhu evropskog zakonodavstva.

Rad “Privrednika” obnovljen je u Novom Sadu je početkom 1993. kada je osnovana Zadužbina i humanitarno Srpsko privredno društvo – Fondacija “Privrednik”, 2012. prerasta u Srpsko privredno društvo Fondaciju “Privrednik”. Fondacija se isključivo finansira iz privatnih izvora, a Grad Novi Sad je jedini donator van tih okvira.

Tačno kada se navršio jedan vek od osnivanja Privrednika 1997. godine, održana je Skupština na kojoj je odlučeno da se izvrši reosnivanje ove humanitarne organizacije u Beogradu.

Decembra 1993. godine u Zagrebu počinje rad na obnovljanju delatnosti Srpskog privrednog društva “Privrednik”, a juna 2009. na osnivačkoj skupštini je izabran patronat Fonda “Vladimir Matijević” za stipendiranje učenika i studenata. Zagrebačko društvo je objavilo i elektronsku bazu sa podacimo o oko 36.000 pitomaca “Privrednika” koja je dostupna na Internetu.

Dokument o saradnji zagrebačkog i novosadskog društva potpisan je 2010. kojim je definisano da novosadski “Privrednik” preuzima sva prava i obaveze Srpskog privrednog društva “Privrednik” osnovanog 1897. godine u Zagrebu i to na teritorijama Republike Srbije i Republike Srpske, a zagrebački “Privrednik” prava i obaveze na teritoriji Republike Hrvatske. Osnovana je, uz podršku novosadske centrale, Fondacija Privrednika u Banjaluci, koja deluje na području Republike Srpske i u nekoliko sredina u Federaciji BiH.

Udruženja “Privrednik” u Novom Sadu, Beogradu i Zagrebu a uskoro će i banjalučko, dodeljuju – koliko im raspoloživa sredstva omoguće – stipendije učenicima i studentima. Oni redovno obilaze grobnicu i spomen biste Vladimira Matijevića i njegove supruge na Novom groblju u Beogradu.

Novi pitomci

Od 1993. godine Fondacija iz Novog Sada i zagrebački Privrednik su pomogli školovanje preko 2.500 učenika i studenata. Svake godine primaju 150 novih pitomaca na konkursu otvorenom za Đurđevdan i zaključenom za Vidovdan, ali za učenike koji idu na zanat konkurs je otvoren čitave godine, s tim da ih primaju na preporuku njihovih profesora. U toku jedne godine pomažu otprilike 90 studenata i oko 60 učenika srednjih škola, ukupno njih 150.

Oslonac mladima

Zagrebački “Privrednik” je u skladu i s vremenom i prilikama, pokrenuo i internetsku kampanju “Oslonac mladima”, čiji je cilj da se što veći broj ljudi podstakne na solidarnost i podršku mladima koji imaju talent i želju da se obrazuju. Reč je o donacijama putem trajnog naloga ili jednokratnom pomoći (www.privrednik.hr). Pojednostavljene su tehničke mogućnosti donacija. Među prvima su ovu kampanju podržali muzičar Momčilo Bajagić Bajaga i glumac Goran Bogdan. I druge ličnosti iz javnog života regije najavile su da će podržati ovu akciju.