Hladno jutro 16. januara 2018. godine, kada je na ulazu u stranačke prostorije mučki ubijen lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović, ostavilo je tešku ranu na srcima njegovih prijatelja, a kako kažu, ni vreme koje protiče ne može da im umanji tugu.

Više od četiri decenije advokat Ljubomir Pantović poznavao je i drugovao sa ubijenim Oliverom Ivanovićem. Kako kaže za Kosovo Onlajn, gubitak prijatelja teško mu je pao, a isti bol je prisutan i nakon dve godine od tog zločina.

Uveren je da većina deli njegovo mišljenje da je ubistvo Olivera Ivanovića veliki gubitak za srpski narod, posebno za one koji žive na Kosovu, i da će mnogo godina proći dok se na ovim prostorima pojavi čovek tog kapaciteta, energije i sposobnosti koju je imao Oliver.

„Ko je iole poznavao Olivera Ivanovića i situaciju na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, od 1999. godine pa na ovamo, svestan je da je to ograman i nenadoknadiv gubitak i mislim da mi u skorije vreme nećemo imati političara i čoveka tog kapaciteta i tih sposobnosti. Još mnogo vode će proteći Ibrom dok se ne rodi neko ko će biti dostojna zamena Oliveru Ivanoviću“, rekao je Pantović.

On ističe da je posebno tužno to što ni posle dve godine nisu pronađeni izvršioci i nalogodavci ovog ubistva. Podseća da su obećanja nedugo posle ubistva bila da će se vrlo brzo saznati ko je izvršio i po čijem nalogu ovaj zločin, ali je to i do danas ostalo samo obećanje.

Pantović smatra da je nedavno podizanje optužnice protiv šestoro Srba osumnjičenih za pomaganje u izvršenju zločina nedovoljno i da postoji opasnost da se pravosudni organi na Kosovu zadovolje time što će da optuže nekoliko ljudi za pomaganje u tom delu.

„Ne sme da se stane na tome i istraga mora da se vodi ozbiljno, a ne kao do sada i ne sme se stati u istraživanju tog zločina i naporima da se pronađu kako ubice, tako i nalogodavci tog ubistva“, rekao je Pantović.

Na mestu gde je sa šest hitaca u ledja ubijen Oliver Ivanović, nalazi se spomen ploča, a u prostorijama koje vode do njegovog radnog mesta i dalje se nalaze plakate sa njegovim likom, štampane tokom izborne kampanje za lokalne izbore, ali i one sa kojih se traži pravde tokom suđenja koje je sproveo Euleks.

Ovim putem, svakodnevno prolazi i njegova najbliža saradnica i potpredsednik Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Ksenija Božović koja ističe da je njoj i onima koji su iskreno voleli Olivera Ivanovića svakim danom sve teže.

„Svaki dan naš prolazak pored mesta na kojem je zločin izvršen je podsećanje na taj nemili događaj. Ulazak u stranačke prostorije gde nam fali njegov razgovor i karakterističan osmeh koji je imao, sve nam to teško pada. Oseća se i njegov nedostatak u gradu, u razgovoru sa građanima, ne samo sa Srbima već i sa Albancima i pripadnicima ostalih zajednica, koji kažu da su u njemu imali sagovornika i prijatelja koji je uvek bio spreman za dijalog. To danas fali i proći će vreme da se ponovo pojavi neko sličan njemu na političkoj sceni“, rekla je za Kosovo Onlajn Ksenija Božović.

Ona je posebno istakla aspurdnost kada je u pitanju podizanje optužnice za lica osumnjičena za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

„Umesto da istražni organi i tužilaštvo posle dve godine konačno izađu sa imenom nalogodavca i ubice, nažalost oni podižu optužnicu protiv sekretarice i iskrenog prijatelja i čoveka u kojeg je Oliver imao najveće poverenje, samim tim što joj je sve bilo povereno i imala je sa njim takoreći rodbinski odnos. Podižu optužnicu protiv žene, samohrane majke, koja se toga jutra našla na svom radnom mestu i pokušavala da mu pruži pomoć u momentu nakon što je upucan, a sumnjiče je da ona kriva i da je umešana u ubistvo“, kaže Božović i dodaje da će se „članovi ove stranke boriti da se sazna istina o ovom zločinu i da će dokazati da je Silvana Arsović nevina“.

Članovi i simpatizeri stranke, ali i građani Severne Mitrovice koji su poštovali lik i delo Olivera Ivanovića, okupiće se danas u 10 sati ispred stranačkih prostorija, gde će na mestu gde je ubijen, biti obeležen dvogodišnji pomen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here