B. Đorđević
Protojerej stavrofor Dragan Sekulić i ministar savetnik Saša Dinić

Godišnjicu “Oluje” i stradanja Srba koji su proterani iz svojih domova u Hrvatskoj obeležavaju naši zemljaci u mnogim delovima sveta.

Povodom 27 godina od akcije u kojoj je proterano više od 250.000 naših zemljaka, u Crkvi Vaskrsenja Hristovog u Berlinu održan je pomen za žrtve koje su izgubile život u ovom pogromu.

Protojerej stavrofor Dragan Sekulić, nakon liturgije i parastosa, govorio je vernicima da je važno da nijedno stradanje srpskog naroda ne bude zaboravljeno. O tome je govorio i ministar savetnik Ambasade Republike Srbije u Berlinu Saša Dinić, koji je takođe prisustvovao pomenu.

U Berlinu, među našom dijasporom, dobro se pamti 4. avgust 1995. godine, kada su se nadvili tamni oblaci nad sudbinom srpskog naroda, i krenuo ubilački progon povampirenog ustaškog nacizma protiv naroda koji je tu vekovima na svojim ognjištima. I u glavnom gradu Nemačke ima mnogo onih kojima je Srpska Krajina bila zavičaj.

Odavanje pošte zemljacima

Otac Dragan stavio je ovaj pogrom u kontekst mnogih velikih nesreća koje su pogodile naš narod. Ističući važnost da se srpski narod i dalje u miru razvija i uvećava, naveo je da su neophodni prijateljski odnosi s narodima sa kojima se graničimo:

– Praštati se može, ali zaboraviti se ne sme – istakao je otac Dragan.

Podsetio je na činjenicu da bilo teško uveriti druge u sva naša stradanja, ali i da su sveštenici Srpske pravoslavne crkve uvek bili dosledni u širenju istine.

– Jednom prilikom, grupa stranaca bila je fascinirana s kojim žarom im je naš sveštenik govorio o stradanju Srba u Kosovskoj bici, da su pomislili da govori o događaju koji se prethodnog dana odigrao. Tako i sve druge golgote kroz koje smo prošli, treba da ostanu sveže u našem sećanju i da se prenoseose i na nove generacije koje dolaze, zaključio je otac Dragan Sekulić.

Izrešetani automobili

‘Ministar savetnik Saša Dinić naveo je da je to bio važan tragičan događaj, koji ne smemo da zaboravimo. Prisetio se kako su izgnani već prvog dana došli i do njegovog rodnog Niša, kada je imao prilike da vidi tek pristigle izrešetane automobile s kninskim registracijama, što je još više dočaralo sav užas kroz koji su Srbi danima prolazili.