Vesti
Mališa Ilić Vojvoda

Savez Srba u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču sećaju se ovih dana Mališe Ilića Vojvode, nekadašnjeg predsednika šefa krovne organizacije srpskih udruženja u Austriji, koji je preminuo pre 10 godina, a iza sebe ostavio dubok trag. Na mesto predsednika Saveza Ilić je izabran prvi put 2004. godine i tu funkciju je obavljao do smrti 23. jula 2009.

– Radio je na ujedinjenu klubova u pokrajinskim zajednicama. Za vreme njegovog mandata savez dobija ime Savez Srba u Austriji, umesto Saveza srpskih klubova i udruženja, kako se pre zvao. Tom promenom je Ilić omogućio pristupanje svih organizacija i pojedinaca – ističe Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Moto Ilićevih aktivnosti na ujedinjenju Srba bio je “da svi budu pod jednim krovom, bez obzira na to odakle su došli”, a cilj mu je bio da se osnuje Srpska kuća u Beču, što, kako ističe Kapetanović, nije uspeo, a ni njegovi naslednici još nisu sproveli u delo.

– U Srpskoj kući u Beču, svim Srbima u Austriji na raspolaganju će biti brojne mogućnosti za kvalitetniji život, počev od kulture do sporta. Za ovako veliki poduhvat očekujem podršku Vlade Srbije, ali i Austrije. Posebno ću nastojati da se više pažnje posveti deci rođenoj u Austriji. Ona moraju znati ko su i odakle im potiču dedovi – govorio je za života Ilić.

Posebno se trudio oko očuvanja srpskog jezika, pre svega među decom rođenom izvan matice.

– Poručujem zemljacima da vole svoju tradiciju i običaje i da ne smeju da zaborave svoj jezik i kulturu – govorio je Ilić.

Njegove aktivnosti bile su usmerene na dve stvari – dobar život u dijaspori, ali uz očuvanje nacionalnog identiteta i čvrstu vezu matice i rasejanja.

Pomagao rodni kraj

Ilić je bio predsednik i osnivač kluba Resavac iz Burgenlanda, koji ga je vezao za rodni resavki kraj i Despotovac koji je mnogo voleo i pomagao, za šta je dobio brojna priznanja. U Austrji su mu dali nadimak Vojvoda, kada je 1998. godine osnovao Resavac.

Rođen je u selu Lipovica, u opštini Despotovac, a 1979. otisnuo se u Austriju, u pokrajinu Burgenland. U aprilu 1980. zaposlio se u Austrijskoj industriji za koverte, gde je radio do kraja žvota, a taj biznis je preneo i u rodnom kraju, gde je 1996. u Despotovcu osnovao ugledno preduzeće Srpska industrija koverata – SIK.