EPA/Martin Divisek
Premijer Mađarske Viktor Orban

Sedam lidera država članica EU, uključujući slovenačkog premijera Janeza Janšu, obratili su se pismu Evropskoj komisiji izražavajući zabrinutost zbog onoga što oni vide kao malo prostora za donošenje individualnih politika država članica, uključujući razvoj nuklearne energije u okviru napora za postizanje klimatskih ciljeva.

Pismo su potpisali Janša, njegov češki kolega Andrej Babiš, francuski predsednik Emanuel Makron, mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Mateuš Moravjecki, rumunski premijer Florin Kicu i slovački kolega Igor Matovič.

STA, koja je imala uvid u pismo, piše da su šefovi država ili premijeri sedam zemalja istakli da su i dalje u potpunosti posvećeni klimatskom planu za 2030. godinu.

Međutim, oni se brinu da put koji je trenutno određen za postizanje ovog cilja ostavlja malo prostora za donošenje interne politike u skladu sa uslovima specifičnim za zemlju.

Lideri smatraju da bi EU trebalo da promoviše sve dostupne tehnologije sa nultom i niskom emisijom posvećene klimatskoj neutralnosti, kao i da sledi druge ciljeve energetske politike, posebno nuklearnu, čiji je razvoj jedan od primarnih ciljeva Ugovora o osnivanju Euratomske zajednice, obavezujući institucije EU da ga promovišu.

Pismo je upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, izvršnom potpredsedniku Evropske komisije Fransu Timermansu, evropskoj komesarki za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala Marid Mekginis i evropskoj komesarki za energetiku Kadri Simson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here