EPA
Premijer Danijel Endrjuz

Igre Komonvelta 2026. možda neće biti održane pošto je Viktorija iznenada odustala kao domaćin, uz objašnjenje da nije spremna da potroši čak sedam milijardi dolara na 12-dnevni sportski događaj.

U saopštenju koje je Federacija Igara Komonvelta (CGF) označila kao „veliko razočaranje“, viktorijanski premijer Danijel Endrjuz je rekao da su troškovi održavanja sportskog događaja veći od ranijih procena koji su ukazivali na ukupno 2,6 milijardi dolara.

Premijer Viktorije je rekao da će njegova vlada preusmeriti taj novac na regionalnu stambenu i sportsku infrastrukturu.

– Igre se neće održati u Viktoriji 2026. godine. Obavestili smo vlasti Komonvelta o našoj odluci da tražimo raskid ugovora i da ne želimo da budemo domaćini igara – rekao je Endrjuz.

Iz CGF su rekli da im je obaveštenje poslato svega osam sati pre nego što je Endrjuz izašao u javnost sa obaveštenjem o otkazivanju.

„Od kada je Viktoriji dodeljeno održavanje Igara, vlada je donela odluke da uključi više sportova i dodatno regionalno središte, promenila je planove za mesta gde će se takmičenja održavati, što je sve zajedno doprinelo podizanju ukupnih troškova, često i protiv saveta CGF-a i Igara Komonvelta Australije (CGA)“, navodi se u saopštenju CGF-a.

Ujedno, iz Federacije su rekli da su razočarani što im je odluka kasno saopštena i da se nije vodilo računa o tome da bi možda razgovorom o situaciji mogli da pronađu zajedničko rešenje pre nego što je vlada Viktorije donela odluku.

Pored toga, iz Federacije su rekli da, do saopštenja o otkazivanju gostoprimstva, vlada Viktorije je uveravala da ima dovoljno sredstava za održavanje Igara Komonvelta 2026.
Međutim, Endrjuz je u utorak rekao da je odluka doneta nakon što su procene troškova dostigle sedam milijardi dolara.

– Ranije procene su bile 2,6 milijardi dolara, koliko je bilo planirano i dodeljeno iz budžeta. Prema novim procenama, to će biti najmanje šest, a moglo bi da bude i sedam milijardi dolara. Sem toga, nemam nikakva uverenja ni da bi sedam milijardi dolara bilo dovoljno za ove Igre – rekao je premijer Viktorije.

Sa svoje strane, australijski premijer Entoni Albaneze je rekao da je tu odluku donela vlada Viktorije, te da će detalje prepustiti njima. Na pitanje da li je ova odluka sramotna, Albaneze je primetio da „Australija ima dobar broj događaja koje organizuje“, navodeći ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene i Olimpijske igre 2032. u Brizbejnu.

Inače, druge australijske države su isključile mogućnost da preuzmu obavezu od Viktorije i budu domaćini Igara Komonvelta.

Izvršni direktor Igara Komonvelta za Australiju, Kreg Filips rekao je da je prvi put čuo za nove procene troškova rano u utorak ujutru.

– Navedeno prekoračenje troškova, po našem mišljenju, predstavlja veliko preterivanje i ne odražava operativne troškove koji su predstavljeni Organizacionom odboru Igara u junu – rekao je Filips.

Da podsetimo, Durbanu u Južnoj Africi je oduzeto pravo da organizuje Igre 2022, zbog finansijskih problema i zamenio ga je Birmingem, koji je prvobitno trebalo da ih ugosti 2026. godine, ostavljajući time upražnjeno mesto.

Vlada Viktorije je 2022. godine objavila da će biti domaćin Igara, i to u regionalnim viktorijanskim centrima, uključujući Balarat, Bendigo i Šeparton.

Endrjuz je objasnio i da je vlada razmatrala cenu premeštanja Igara u prestonicu države, Melburn, ali i u tom slučaju su troškovi prevazilazili četiri milijarde dolara.

Prema njegovim rečima, vlada je imala prijateljski i produktivan razgovor sa organizatorima Igara Komonvelta sa sedištem u Londonu i da su obavešteni o pitanjima troškova. Pored toga, je rekao da su svi troškovi vezani za otkazivanje Igara predmet pregovora sa upravnim telom.

Gde ide novac od Igara?

Premijer Viktorije je rekao da će sredstva dodeljena za Igre, biti iskorišćena za izgradnju stalnih sportskih objekata, koje su obećane zajednicama. To se između ostalog odnosi na predloženu nadogradnju stadiona u Balaratu, zajedno sa državnim pristupačnim kućama širom regionalne Viktorije.

OPOZICIJA: Ogromno poniženje

Viktorijanski opozicioni lider Džon Pezuto je nazvao otkazivanje „ogromnim poniženjem“.

– Ova odluka je izdaja regionalne Viktorije i potvrđuje da je Viktorija švorc i da laburisti jednostavno ne mogu da upravljaju velikim projektima bez velikih troškova. Otkazivanje Igara Komonvelta je veoma štetno po reputaciju Viktorije kao lidera globalnih događaja – rekao je Pezuto.

Stranka zelenih Viktorije optužila je laburističku vladu da gubi „previše vremena i novca“ na Igre, koji su mogli da budu uloženi u državne i pristupačne kuće.

Izostala pomoć Savezne vlade

U maju je budžet Savezne vlade uključio više od milijardu dolara, od ukupno 3,4 milijarde dolara, za Olimpijske igre u Brizbejnu 2032. Međutim, tada ništa nije dodeljeno za Igre Komonvelta 2026. Danijel Endrjuz je rekao da odluka Albanezeove vlade nema „apsolutno nikakve veze“ sa otkazivanjem.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here