pixabay.com
Ilustracija

Iako svi misle da znaju da spreme pastu, ali skoro svi prave iste greške.

Spremanje špageta i makarona mnogi smatraju vrlo jednostavnim.Pasta je mnogima omiljeno jelo i često kada nemamo dovoljno vremena pribegavamo ovom ukusnom obroku, ali nesvesno mnogi prave greške.

Da biste mogli da zaista uživate u ovom jelu, potrudite se da izbegavate ove stvari.

Prekuvavanje testenine

Ovo dosta ljudi radi.Mnogi bacaju odmah omote ili ne čitaju na pakovanjima preporučeno vreme kuvanja, misleći da mogu sami da procene kada će ocediti testeninu. Ali, često je prekuvamo jer ne čitamo uputstva – zato, pročitajte i pratite preporučeno vreme kuvanja i ocedite testeninu otprilike minut ili dva pre naznačenog vremena.

Ne solite vodu dovoljno i koristite ulje

Preporučuje se da voda u kojoj kuvate testeninu bude poprilično slana,iako to mnogi smatraju greškom.Neki kuvari preporučuju da koristite jednu kašičicu soli po litru vode.Nemojte dodavati ulje u vodu u kojoj se kuva pasta! Ova namirnica osim što nije najzdravija opcija, neće uticati na ukus ovog jela.Sve što ćete dobiti je masna testenina bez naročite arome i ukusa.

Dodavanje testenine pre nego što voda proključa

U nestrpljenju ili žurbi, mnogi ubacuju testeninu u vodu koja još nije proključala. Ali, tako ćete dobiti pastu slabijeg kvaliteta i kašastog ukusa. Skrob se lakše razgrađuje u mlakoj vodi i otapa, što dovodi do toga da vaše jelo ima mnogo čudniji ukus.

Nedovoljno mešanje testenine

Ako ne želite ili zaboravljate da mešate testeninu dok se kuva, verovatno će vam se zalepiti za dno ili ćete dobiti nejednaku teksturu ukusa.Čim dodate testeninu u proključalu vodu, odmah je promešajte drvenom varjačom kako se ne bi zalepila za dno.

Ispiranje testenine nakon kuvanja

Neki imaju naviku da ispiraju testeninu nakon kuvanja, što takođe spada u veliku greške.Ali, tako uklanjate skrob, pa sos koji se dodali neće moći da se sjedini dobro sa pastom.Preporučuje se ispiranje testenine kada su u pitanju hladna jela što zaustavlja proces kuvanja i brže se jelo hladi.

Ostavljate testeninu da predugo stoji

Nakon što se skuvali i procedili pastu, nemojte je ostavljati da dugo stoji. Ako to uradite dobićete samo klupko skroba i ne toliko ukusan obrok.U ovoj situaciji možete se i poslužiti malim trikom – ubacite komadić maslaca kad spremite pastu, kako bi se duže održali svežina, aroma i ukus.

Prosipanje vode za kuvanje

Greška koju svi pravimo jeste prosipanje vode u kojoj se kuvala testenina. Poželjno je da ostavite šoljicu vode u kojoj se kuvala pasta, zato što se u toj vodi nalazi skrob koji može da pomogne u zgušnjavanju sosa i lakšem i bržem sjedinjavanju sosa sa testeninom.Dalje, odvojenu količlinu vode možete postepeno dodavati u pripremljen sos.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here