Pixabay.com

Da li vam se nekad desilo da čujete za “činjenicu” o ishrani koju prihvatite zdravo za gotovo, ni ne proveravajući da li je istina? U vremenu lažnih vesti, desilo se da su mnogi mitovi i zablude o zdravoj ishrani usvojeni kao pravila u koja mnogi veruju.

Vitamin C sprečava prehladu

Istraživanja su pokazala da vitamin C po pravilu ne štiti od prehlade, ali može da pomogne osobama koje su izložene ekstremnim fizičkim naporima. Studija iz 2019. pokazala je kako je ovaj vitamin pomogao pri suzbijanju stresa u telu kod svih onih koji su ga uzeli pre vežbanja, tako da, ako se spremate na neki ekstremni napor, razmislite o vitaminu C, prenosi Punkufer.

Celer ima negativne kalorije

Mit je kako jedenjem celera trošimo više kalorija nego što ih on sadrži, što je nedvosmisleno dokazalo istraživanje klinike Mayo. Ipak, treba reći kako s desetak kalorija po obroku, koliko dobijete unosom celera, ta hrana predstavlja odličan izbor za održavanje zdravlja. Također, ako planirate da smršate, navalite na taj celer…

Upravo suprotno, antioksidansi se mogu “poboljšati” ako se povrće kuva. Studija objavljena 2008. pokazala je kako kuvanje šargarepe zapravo povećava njenu hranjivu vrednost. Ono je dovelo do porasta karotenoida (antioksidans) za 14 odsto, dok su druge metode kuvanja, posebno prženje, smanjile njegovu vrednost.

Za smanjenje kalorija i masnoća, uvek pre pripreme piletine skinite kožu

Prisutnost kože kod pernatih životinja može da poveća njihovu kalorijsku vrednost za 25 do 30 odsto. Međutim, koža se može lako ukloniti i nakon kuvanja. Pečenje, roštiljanje ili kuvanje živine s netaknutom kožom pomaže očuvanju prirodnih sokova i sprečava isušivanje. Ako želite zdravo, najbolje je da pripremite piletinu s kožicom i da je pre posluživanja skinete. Samo, ko bi se tako lako odrekao fine kožice?

Izbegavajte jaja zbog holesterola

Jaja su, nažalost, nekad neopravdano, došla na zao glas. Ipak, pre dve godine istraživanjem je otkriveno kako jaja zapravo ne doprinose visokom kolesterolu. Ona su izvor mnogih hranljivih sastojaka, uključujući cink i gvožđe, lutein, vitamin D… Naravno, to ne znači da treba da preterujete i svakog dan smažete tuce.

Margarin ima manje kalorija od maslaca

Maslac i margarin imaju otprilike jednaku količinu kalorija. Ali iako je margarin izrađen od biljnih ulja, napravljen kao “zdravija” alternativa maslacu, neki margarini su zapravo nezdraviji jer sadrže transmasti koje imaju štetan učinak na holesterol i zdravlje srca.

Bolje ćete spavati nakon “čašice” uveče

Mnogi uveče piju pod izgovorom da će bolje spavati. Međutim, istina je da vam konzumiranje alkohola pre spavanja može poremetiti san i povećati budnost, čak i kod odraslih. Zato uveče svakako radije izbegnite čašicu viskija ili rakije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here