Pexels.com

Kada žena uplovi u četrdesete neminovne su hormonalne promene, metabolizam naglo usporava, a to sve može da se odrazi i na kilograme. Ali, jednostavnim promenama navika možete poboljšati život, podići energiju i ubrzati metabolizam.

Jedite šarenu hranu

Kada pređemo tridesetu, većina žena primećuje prve znake starenja, dok sa dolaskom četrdesete stižu velike promene.

Jedan od najčešćih simptoma starenja je smanjenje proizvodnje naših polnih hormona poput testosterona, estrogena, progesterona i humanog hormona rasta (HGH), a upravo su oni ključni u održavanju mišićne mase i kilaže.

U četrdesetim žena treba da jede raznorvrsnu hranu koja je bogata mineralima, vitaminima i zdravim mastima. Jedite voće i povrće, mlečne proizvode, te meso, a od ribe se savetuje losos, skuša i sadrina. Avokado, masline, kokos, orašasti plodovi i palmino ulje su zdravi izvori masti.

Pojačajte vitamin D

Vitamin D je bitan za brojne fiziološke funkcije u našem telu, uključujući proizvodnju drugih hormona. A problem je što mnogim ljudima hronično nedostaje upravo ovog vitamina. Svi znamo da je glavni izvor vitamina D izlaganje sunčevim zracima, dok ga u malim količinama možemo uneti putem ishrane. Namirnice bogate vitaminom D su uglavnom riba i punomasni mlečni proizvodi, ali i manje privlačna goveđa jetra, sojino mleko, riblje ulje.

Prestanite da čuvate masnoću

Insulin je hormon koji omogućava našim ćelijama da apsorbuju glukozu (šećere) u našoj krvi za proizvodnju energije. Takođe, podstiče telo da čuvamo višak glukoze kao telesne masti. Najbolji način da sprečite spremanje viška šećera kao masti je smanjenje potrošnje ugljenih hidrata i hrane koja sadrži dodate šećere.

Ljudi imaju različite potrebe za ugljenih hidratima, u zavisnosti od toga kakav im je metabolizam kao i da li su fizički aktivni. Jedan od najboljih načina za smanjenje količine šećera jeste unošenje zdravih masti u ishranu. Telo može sagorevati masti zbog goriva. Zapravo, kako trenirate svoje telo da koristi masnoće kao izvor goriva, efikasnije će sagoreti masnoću.

Kvalitetan san

Dovoljno kvalitetnog sna neophodno je za ljudsko funkcionisanje, regulisanje hormona i kontrole šećera u krvi. Ukoliko imate problema sa nesanicom, postoje brojne prirodne tehnike koje vam mogu poboljšati san. Jedna od njih je spavanje u mračnoj sobi. Plavo svetlo od unutrašnjeg svetla može uticati na količinu melatonina koji proizvedete, a koji je neophodan za dobar san. Zato treba smanjiti izloženost plavom svetlu, te sat vremena pre spavanja isključiti telefone, tablete, računare i televiziju.

Unos kofeina

Sledeći važan korak jeste izbacivanje konzumiranja kofeina u popodnevnim i večernjim satima.

Proizvodite energiju

Mitohondrije su male pregrade unutar gotovo svake ćelije u telu koje pretvaraju hranu u korisnu energiju. Kao što se proizvodnja hormona smanjuje oko 30. godine, tako se smanjuje i efikasnost naših mitohondrija. Stoga, potrebno je jačati mitohondrije, a to ćete postići pravilnom ishranom, spavanjem, vežbanjem i odgovarajućem izlaganju suncu.

S druge strane, važno je uklanjanje faktora koji naglašavaju i oslabljuju naše mitohondrije, odnosno izbegavanje velike količine šećera, izloženost stresu i toksinima iz okolina i doma.

Smanjite upale

Upalni procesi su povezani sa gojaznošću i gotovo svima ostalim hroničnim bolestima, poput raka, demencije, kardiovaskularnih bolesti, artritisa i dijabetesa.

Neki od najčešćih uzroka povećane upale u našem telu je konzumiranje mesa i mlečnih proizvoda, transmasti i biljnih ulja.

Primeri upalnih biljnih ulja uključuju ulja suncokreta, kukuruza i soje. Šećer takođe igra ulogu u podsticanju upalnih procesa.

Pokrenite se

Fizička aktivnost je ključna u ubrzavanju metabolizma, a samim tim i za mršavljenje. Dva najefikasnija oblika vežbanja: trening s tegovima i intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) podupiru održavanje čiste mišićne mase, podstiču rast mitohondrija.

Saradnja s medicinskim stručnjakom može biti korisna prilikom formulisanja programa ishrane i vežbanja kako biste ispunili svoje zdravstvene i kondicijske ciljeve. Što se tiče samokontrole napretka, sakrijte vagu. Ako izgubite jednaku količinu masnih kilograma kao i mišića, broj na vagi neće biti tačan. Jedan od najboljih načina praćenja rezultata jeste obraćanje pažnje na to kako vam stoji odeća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here