V. Sekulić

Situacija u Crnoj Gori posle najnovijih događaja vezanih za Predlog zakona o verskim zajednicama i najava oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) je, između ostalog, na dnevnom redu današnje sednice Sinoda SPC, rečeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Vlada Crne Gore utvrdila je predlog Zakona o slobodi veroispovesti u kome se definiše da će “svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina”.

Ovakva odrednica je gotovo istovetna sa onom iz nacrta zakona koji je odbačen 2015. godine zbog oštrog protivljenja SPC i vernika u Crnoj Gori, a ni ovaj put u pripremi zakona nisu učestvovali upravo oni kojih se i tiče – SPC niti su konsultovani eksperti.

2 COMMENTS

  1. Crna Gora će uzeti svu imovinu SPC u Crnoj Gori.Kome to nije jasno.Pa toi je medjunarodno priznata država i zakone donosi u skladu sa svojim interesima.SPC može da gleda samo gotova posla na žalost.

  2. SPC ce zatrazitii zastitu od Vatikana i Erdogana !!?? Videcemo da li ce Milo biti jaci od zapadnih katolika i muslimanske brace.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here