commons.wikimedia/Cezary p
Nemački Bundestag

Predsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Šojble izrazio je zabrinutost zbog toga što građani Nemačke ruskog porekla gledaju televiziju „RT“, jer, kako kaže, cilj Rusije je da manipuliše njima. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je njegovu izjavu autogolom godine.

– Preko televizije ‘Raša tudej’ Moskva pokušava ciljano da manipuliše Nemcima ruskog porekla – rekao je on u intervjuu za list „Bild“.

Kako je rekao, takva kategorija građana „ranije je glasala za konzervativce, a sada je ta grupa građana u mnogo čemu postala osnova za podršku desničarske stranke ‘Alternative za Nemačku’“.

U isto vreme, Šojble smatra da „Raša tudej“ predstavlja „propagandni kanal“.

– Trebalo bi ozbiljno da razgovaramo sa Rusijom o toj temi – dodao je.

Prema njegovom mišljenju, to bi moglo da utiče na izbore za Bundestag koji će biti održani 26. septembra.

S tim u vezi, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova smatra da izjava Šojblea predstavlja čin cenzure.

„Autogol godine. Ukoliko političari žele da zaštite svoje građane od medija jer ne žele da promene raspoloženja, a ne na osnovu zakonu, to je čin cenzure i priznanje simpatisanja propagande“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Ona je dodala da „građani ruskog porekla govore ruski jezik i da, ne pitajući Bundestag, gledaju kanale koji ‘utiču na njihova raspoloženja’ radi ličnog zadovoljstva, a ne vodeći se konjunkturom“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here