Šefovi odleteli, javašluk ostao

0

Brend (ni)je ugrožen: Lasta nastavlja da vozi
 

Koliko ne štima u firmi koja se predstavlja kao srpski brend i regionalni lider u drumskom prevozu, pokazuje činjenica da su sindikalci upozoravali na Tomovićevo bahaćenje više od pola godine. Predsednik Samostalnog sindikata Laste Nebojša Mirović za "Vesti" objašnjava da je Babiću predata dokumentacija sa plaćenim računima Tomovića još u decembru prošle godine, ali do ovih dana ništa nije urađeno.

 

Kineska partijska pijaca

– Naše partije su kao kineske radnje, gde ne možete da nađete kvalitetan brend poput Armanija, već najlošiju robu. Takvi ljudi, nemoralni i nekvalifikovani su, nažalost, od uticaja na stranačko članstvo, zbog čega ih se stranke drže, pa je naravno loša i selekcija pri izboru rukovodstava u javnim preduzećima loša – objašnjava
Dobrašinović, kako kaže, partijske i državne funkcionere koji su "slika i prilika stanja u srpskim partijama".

Iz tih papira se vidi da je Babićev stranački kolega Tomović osim plate od blizu 2.500 evra, jeo, pio i vozio se na račun Laste. Voli biftek s gorgonzolom, skupa portugalska vina i čuvene beogradske restorane. Vrh njegovog bezobrazluka se ogledao na spiskanih 800 evra za "iće i piće" za svega pet dana, kao i račun prema kojem je po kilometru trošio skoro litar goriva.

– Iritiralo nas je što se tako ponašao i mnogo novca preduzeća potrošio, ali sada je to gotovo, sklonjen je i nema više šta da se kaže o tome – rekao je Mirović za "Vesti".

Predsednik Nadzornog odbora Laste Zoran Babić poručuje u izjavi za "Vesti" da u borbi protiv korupcije i borbi protiv nerada nema i neće biti zaštićenih, već će svako morati da odgovara za svoje postupke, a na naše pitanje da li su mediji ti koji su doveli do smena, odgovara:

– Ne bi moglo tako da se kaže. Bavili smo se normalizacijom poslovanja, vratili šest miliona evropskih kredita i limitirali troškove. Računi koji su dospeli u javnost nisu od mesec, dva, već i ranije, pa sam nekoliko puta izricao kazne u vidu smanjenja plata. Ovo sada je kap koja je prelila čašu- pojašnjava Babić i dijaspori poručuje da Lasta nastavlja da vozi širom Evrope kavalitetno i bezbedno.

 

Direktoru 2.500, vozaču 400 evra

Nema više: Zoran Babić

Zoran Babić objašnjava da je najviše zamerki smenjenim direktorima bilo na račun nedomaćinskog poslovanja. Upitan, ima li i nezakonitih propusta Babić je odgovorio da će ukoliko se ustanovi da se neko ogrešio o zakon, odgovarati.

Plate izvršnih direktora u Lasti su blizu 2.500 evra, a vozača u proseku oko 400 evra.

Slučaj Tomovića, koga su mediji prozvali "biftek direktor" je, kako ukazuje predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović, toliko jadan da ne zavređuje komentar, ali treba da se nađe u žiži, jer pokazuje da dobar deo javnog sektora vode partijski ljudi niskih poriva.

– Ako posle ovakve smene više direktora odjednom, nastavi sa partijskim modelom izbora na rukovodeća mesta, neće biti nikakvog pomaka – kaže
Dobrašinović za "Vesti" i dodaje da nije optimista, jer se pokazalo da su partije spremne da žrtvuju i to malo ugleda što im je ostalo, nego da povere rukovođenje sposobnim menadžerima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here