pixabay.com

Mnogim granama nemačke privrede danas nedostaje podmladak koji se uz školovanje istovremeno obučava u praksi za buduće zanimanje. U julu je bilo dvostruko više ponuđenih mesta za praksu od đaka koji bi trebalo da ih popune. Ovo se pripisuje promašenoj politici vladajuće koalicije “semafor” koju od osnivanja razdiru nepremostive razlike oko mnogih oblasti.

Zaključak je da nedostaju radnici, ali i pripravnici koji će zameniti one koji uskoro odlaze u penziju. Takvih je mnogo iz poznate “bejbi bum” generacije iz pedesetih godina prošlog veka kada je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj novorođenčadi.

Kada je reč o mestima za praktičnu nastavu mladih ljudi, slobodne profesije sa svojim ponudama – bilo u advokatskim kancelarijama, medicinskim ordinacijama ili kancelarijama arhitekata – retko su u fokusu političke pažnje. To se obično odnosi na velike oblasti industrije, trgovine i zanatstva. Sada, međutim, liberalne profesije posebno blistaju od početka ove godine, dok su zapostavljene obuke u tzv. teškom okruženju, pa mnoge kompanije uzalud čekaju kandidate za svoje šegrtovanje. Normalizacija u koju su se uzdale posle korona krize nikako ne uspeva da zaživi. Istovremeno, u advokatskim kancelarijama, lekarskim ordinacijama i apotekama broj novih ugovora o obuci je nedavno ponovo značajno porastao.

Dokaz je popis Saveznog udruženja slobodnih profesija (BFB), koji je objavio dnevnik “Frankfurter algemajne cajtung”. Do kraja juna, slobodne komore su već registrovale 25.469 novozaključenih ugovora o obuci između kompanija članica i mladih za 2022/23. godinu. To je 6,8 odsto više nego u isto vreme prošle godine. I čak premašuje nivo iz juna 2019. godine, odnosno poslednju uporednu vrednost pre korona krize, za skoro tri odsto.

Bilans

– Potrebni su nam dobro kvalifikovani radnici i sa našim visokim nivoom posvećenosti obuci, mi obezbeđujemo kvalifikovane radnike sutrašnjice – pohvalio se predsednik BFB Frideman Šmit dok je samouvereno sumirao privremeni bilans.