A. Čukić

Za potpuno priznanje kosovske nezavisnosti od strane Srbije trebaće još mnogo vremena i o tom pitanju odlučivaće na referundumu narod Srbije, ali Srbija će pre toga “defakto” priznati Kosovo, izjavio je za Kosovo Onlajn direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini Fatmir Šeholi.

– Srbija će “defakto” priznati Kosovo. To znači da Srbija neće biti prepreka Kosovu kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Kosovo će postati deo Ujeninjenih nacija kao i deo međunarodnih organizacija, Uneska ili Interpola, i to je neki način “defakto” priznanje, dok će za “dejure” priznanje Srbija morati iz svog Ustava da izbaci deo o Kosovu i zvanično prizna nezavisnost. Smatram da trenutno u ovom obliku o kome sada pričamo uz posredovanje SAD i EU, Srbija nije još uvek spremna na takvu odluku – rekao je Šeholi.

On odbacuje mogućnost razmene teritorija ili podele Kosova.

– Srbi će dobiti Zajednicu srpskih opština. Deset opština sa srpskom većinom odlučivaće o nekim stvarima veoma važnim za Srbe i ono što želim da apostrofiram je da neće biti više podele na Srbe severno i južno od Ibra. Svi oni biće u jednom sistemu uz veliku podršku Vlade Kosova u ostvarivanju svojih prava unutar kosovskog ustava. Sve će to pratiti velike inostrane investicije namenjene Zajednici srpskih opština i Vladi Kosova na bržem putu ka Evropskoj uniji – smatra Šeholi.

Šeholi dodaje da će Kosovo od svega ovoga dobiti “šargarepu”, a to je vizna liberalizacija koja će veoma brzo obradovati građane Kosova jer će imati mogućnost da bez viza putuju u Evropu.

6 COMMENTS

  1. Ova baba je nesto, izgleda, lose sanjala. Kosovo je Srbija i tu je kraj price. Shiptari gonite se gde god hocete, ali samo sto dalje od Srbije. To vam je jedina sansa. Jedini problem je sto vas niko nece, jer svi za+naju sa kim imaju posla

  2. Svašta bi vi radili da nije Rusije i Putina. Prvo će šiptari morati napraviti karaulu Košare, da se vrati srpska vojska, i ostale objekte što su porušili, pa tek onda priča o samoupravi na Kosovu.

  3. Ex sta sam ja sve sanjao u zivotu.
    Viznu liberalizaciju ce da dobijete,al ono resto od Srbije……..malo morgen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here