Pixabay

Politički i ekonomski analitičar Dardan Sejdiu u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da je Zajednica srpskih opština nepotrebna Kosovu, koje je multietničko i takvo treba da ostane, dodajući da političke i etničke priče treba ostaviti po strani i krenuti u pravcu ekonomije i realizacije “mini Šengena ”.

– To etničko pripajanje opština u kojima su samo Srbi, šta je to? To je još jedna politička priča koja je potrebna istim ljudima, političarima. Kosovo je 20 godina multietnička država i država svih koji ovde žive, bez obzira da li je neko crn, katolik, Srbin ili Albanac. Zajednica srpskih opština je hrana za preživljavanje Vučića i Tačija, treba da prevaziđemo ovo i da pričamo o nekim građanskim konceptima u našim malim državama – ocenjuje Sejdiu.

On je mišljenja da Kosovo ima potencijal da bude ravnopravan član “mini Šengena”, na čijem formiranju bi trebali svi da rade udruženim snagama, ali ne očekuje da će biti ikakvog pomaka sa ovom garniturom političara na vlasti.

– Politička situacija na Kosovu je ista već 20 godina, napravili smo neki progres kao država, kao zemlja i društvo, ali je sve to malo i polako. Kosovo ima mlado stanovništvo, ima ogromnu energiju koju usmeravamo ka nekim nebitnim temama. Ja sam pristalica ekonomskog razvoja i pričam o tome dosta godina, ima ogromnog potencijala i ovde i u Albaniji i u Srbiji, ali treba da se to strukturiše, zvali to “mini Šengen” ili kako god. Treba da napravimo sinergiju, da postanemo jedni drugima ekonomski konkurentni i da privučemo strane investitore – kaže Sejdiu.

Na kraju Sejdiu napominje da je krajnje vreme da Kosovo i Srbija uhvate korak sa ostatkom sveta i krenu u pravcu normalizacije odnosa, ističući da od zamrznutog konflikta nema nikakve koristi.

– Treba da se urazumimo, da shvatimo da jedino ako počnemo da cenimo jedni druge možemo da radimo neke dobre stvari i da ovaj narod počne normalno da diše. O tome pričamo već dosta vremena ali izgleda da mediji traže teme koje su etničke ili konfliktne jer ta tenzija je neophodna da bi mogli da prežive ovi političari. Bez tenzija nema o čemu da se priča, nisu interesantne priče o zdravstvenom osiguranju, digitalnoj ekonomiji ili obrazovanju. Svet se menja, upravo nam je Covid-19 to pokazao. Na nama je da odaberemo, možemo da ostanemo u tim 90-im ili da pogledamo sve to kao mogućnost i da kao region napravimo neki veliki skok – zaključuje Sejdiu.

1 COMMENT

  1. Dobar Pokusaj,
    Slazem se sa tobom Dardan, po pitanju ekonomije i mini-Sengena. Ali da bih isli napred sa ekonomijom moramo znati sta je cije. Ako ZSO nije vazna za tebe i za Kosovo, onda je formirajte, pa da krenemo sa ekonomijom. Neko se ne oseca sigurnim (ubijaju se deca, krade se i otima tudje) u multietnickom Kosovu, zato i traze ZSO. Pa zar Kosovo nije to isto uradilo pred 20 godina; i nasilno se odvojilo od Srbije, ali su sa sobom Albanci nasilno odveli i Srbe koji zele da budu deo Srbije. Dok se to ne resi nema ni ekonomije ni mini-Sengena,ni napretka na zalost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here