Sejdiu: Razgovor sa Tadićem samo na međudržavnom nivou

0

"To mora biti susret predsednika dve nezavisne države. To treba da budu međudržavni razgovori, a ne nekakvi pregovori o statusu Kosova, što u Beogradu stalno govore. Mi smo nezavisna država", rekao je Sejdiu u intervjuu zagrebačkom dnevniku.
 

Prema njegovim rečima, u Beogradu se o Kosovu govori kao o problemu, a "problema nema".

Nema podele Kosova i Metohije: Fatmir Sejdiu

 

"Problem su oni koji prave probleme u regionu. Spremni smo da ostavimo po strani one strašne stvari koje su se događale, sve one zločine koji su nam učinjeni i da razgovaramo ravnopravno i otvoreno", rekao je on.
 

Sejdiu smatra da svi moraju svojim ponašanjem pridoneti smirivanju tenzija u regionu, jer je svima cilj "mir, saradnja sa svima u okruženju, razvoj i članstvo u NATO-u i EU".
 

"Današnja Srbija se mora osloboditi bremena i ostatka ‘miloševićevske’ politike", rekao je Sejdiu.
 

Na konstataciju novinara hrvatskog lista da Srbi na Kosovu žive izvan političkih i društvenih tokova Kosova i da im je na Kosovu teško, Sejdiu je odgovorio:
 

"Niste sasvim u pravu. Određeni broj Srba ne želi da prizna realnost. No, na zadnjim izborima solidan broj Srba se odazvao, premda su iz Beograda bili instruirani da ih bojkotuju. Podele Kosova, odgovorno tvrdim, neće biti, ali to su opasne priče".

 

Sejdiu u intervjuu tvrdi da Srbi na Kosovu imaju velika prava.
"Pozivamo ih da to iskoriste kako bi zajednički gradili srećniju budućnost Kosova", rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here