Sejdiu: Za dve godine potpuno priznanje i beli šengen

0

Optimista: Fatmir Sejdiu

 

Sejdiu je u intervjuu internet portalu "EUobzerver" usmerio pažnju na Grčku, koja nije priznala Kosovo, ali prihvata njihove pasoše.

"Imamo kretanje u pozitivnom smeru. Ne mogu tačno da kažem dan kada će priznati status Kosova, jer su oni suverena država. Ali, ono što je pozitivno jeste to da Grčka aktivno učestvuje u svim pitanjima na Kosovu. Verujem da će Grčka krenuti u pozitivnom smeru. Postoje naznake da se i druge zemlje kreću u istom smeru", rekao je Sejdiu, misleći pri tom na članice EU: Kipar, Rumuniju, Slovačku i Španiju.

 

On je istakao da je imao dva prijateljska susreta sa svojim kiparskim kolegom na marginama dešavanja u UN. Sejdiu je sastanak u septembru prošle godine sa španskim premijerom Horhe Luis Zapaterom opisao kao "prijateljski razgovor" i da je tada bilo pokriveno i "pitanje statusa".

Predsednik Kosova se nada da će pet članica EU u tandemu promeniti stav u vezi sa planovima evropskog bloka za bezvizni režim za Kosovo. Brisel je sa Prištinom počeo razgovore o viznoj liberalizaciji, koji su tek u ranoj fazi, a ceo proces traje najmanje dve godine. Sejdiu smatra da bi odluke o statusu trebalo da budu donesene u istom periodu.

On je izrazio uverenje da odobrenje bezviznog režima EU sa Prištinom neće izazvati egzodus ekonomskih migranata, kao što je to bio slučaj sa Makedonijom i Srbijom.

"Na Kosovu ljudi ne razmišljaju na taj način. Možda će se desiti da neko ode na mesec ili dva i da se potom vrati. Ali ja poznajem mentalitet svog naroda – oni su veoma povezani sa svojom zemljom", rekao je Sejdiu.

Međutim, rezultati nedavnih anketa obavljenih na Kosovu govore suprotno. Prema rezultatima ispitivanja objavljenih prošlog avgusta u listu "Koha ditore" ističe se da je stopa nezaposlenosti 73 odsto i da bi trećina mladih napustila Kosovu kada bi im se za to ukazala prilika.

 

O pitanju učešća na sutrašnjem samitu na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, Sejdiu je rekao da će Kosovo učestvovati samo ako bude imala isti protokol sa Srbijom.
Postoji rizik od neuspeha samita jer su predstavnici Srbije saopštili da neće doći ukoliko Kosovo dobije poziv kao nezavisna država, dok je i evropski predsednik Herman Van Rompej najavio mogućnost nedolaska ukoliko ovaj spor ne bude riješen.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here