Youtube/Novo jutro
Dr Milanko Šekler

Novi soj koronavirusa koji je preokupirao naslove u novinama i medijima jeste soj koji se pojavio još pre nekoliko nedelja, svrstan je u grupu virusa za koje se kaže da su interesantniji i da treba da se prate, kaže virusolog Milanko Šekler.

Milanko Šekler ističe da euforija zbog crnog petka, ali i praznika, dovodi ljude u situaciju da pogreše.

– Svako veselje, svaki emotivni pristup bilo čemu dovodi do toga da se mi opustimo i da uradimo neke stvari koje ne bismo nikada sebi dopustili u nekim normalnim, redovnim okolnostima, u tom raspoloženju pretprazničnom popusti i pažnja i sve – kaže Šekler.

Ističe da se prave gužve i povećava rizik od širenja virusa.

– Ne bi bilo prvi put. Ista stvar se desila i prošle godine. Uz jeftin televizor možete da pokupite i koronu i završite na Bežanijskoj kosi. Hvala Bogu, ima mesta u kovid bolnicama – kaže Šekler.

Govoreći o novom soju koronavirusa, Šekler kaže da svi sojevi o kojima se priča uopšte nisu novi.

– Taj soj koji je preokupirao naslove u novinama i medijima je soj koji se pojavio još pre nekoliko nedelja i koji je svrstan u tu neku grupu virusa za koje se kaže da su interesantniji, treba da se prate. Na vrlo malom broju uzoraka u svega nekoliko zemalja je zabeležno prisustvo i za sada ne može da se kaže ništa interesantno i tačno u vezi sa tim – objašnjava Šekler.

Dodaje da ne može da se kaže da je taj soj prenosiviji, niti da vakcine ne štite.

– To je sve neutemeljena procena. Zapamtili smo alfa (soj, prim. aut), sada ne postoji, deltu, eto, ona je sveprisutna, ali smo zaboravili neka silna slova koja su nestala i koja su izazivala paniku, a na kraju ispalo ništa – ističe virusolog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here