Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Seks u četrdesetima može biti fantastičan, samo se možda treba malo više potruditi. Ali strast koju ponovo zapalite može biti čak i jača nego ranije.

Uložite malo više truda

I muškarci i žene suočavaju se s padom nivoa hormona nakon četrdeseete, a što se može odraziti na seksualnu uzbuđenost, želju za seksom i ugodom tokom seksualnog odnosa. Međutim, ima rešenja. Više stimulacije tokom odnosa i usmerenosti na senzualno zadovoljstvo može popraviti stvar.

Sada se možete ohrabriti

Parovi u četrdesetima mogu imati bolji seks nego ikada ranije. U ovim godinama motivisaniji ste i samopouzdaniji u pogledu seksualnih želja. To vam može omogućiti istraživanje različitih vidova seksualnosti. Budite kreativni, igrajte uloge, zajedno gledajte erotske filmove…

Orgazam je bolji

Žene nakon četrdesete u seksu pronalaze više zadovoljstva. Osim više samopouzdanja i opuštenosti, znaju šta žele i ne ustručavaju se to tražiti. S iskustvom je lakše postići orgazam pa se često kaže da nakon četrdesete nastupa druga faza seksualnog iskustva. Istraživanja pokazuju da čak impresivnih 70 odsto žena u četrdesetim i pedesetim češće doživljava orgazam nego one u dvadesetima.

Muškarci mogu duže

Nakon što pređu četrdesetu, muškarci mogu primetiti da im seksualni odnos traje duže. Nevažno je pri tome je su li za to “krive” godine ili što su sada naučili da “odlože” orgazam. To dovodi do snažnijeg osećaja ispunjenja i povezanosti s partnerkom.

Ali i ponekad neće moći

Nakon četrdesete godine, muškarci su pod povećanim rizikom od pojave erektilne disfunkcije. Gojaznost, povišeni krvni pritisak, neaktivnost, stres – sve može dovesti do težeg održavanja erekcije. Međutim, erektilna disfunkcija danas se vrlo uspešno leči, a u terapiju je potrebno uključiti i partnerku. Pomoći će dobra komunikacija, pojačana stimulacija, korišćenje seksualnih pomagala…

Dogodiće se zatišje – i to je u redu

Seksualna želja neće uvek “goreti jednakim plamenom” – s godinama su neminovne i faze zatišja. Parovi u dugim vezama skloni su preskakanju predigre predigru, međusobno zavođenje, dogovaranje izlazaka u intimnijoj atmosferi, slanje intimnih poruka… Vraćanje tih stvari u rutinu može ponovo da podstakne strast među vama.

Mislite na zdravlje srca

Ne mislimo da će vam srce stati tokom odnosa (iako je i to moguće) već na činjenicu da je kardiovaskularno zdravlje ključno za očuvanje seksualne funkcije. Seks i srce međusobno deluju dvojako. Zdravo srce omogućava prokrvljenost što direktno utiče na postizanje i održavanje erekcije. Uz to, ako održavate zdrav kardiovaskularni sistem, izbeći ćete neke od nuspojava lekova, npr. antihipertenziva, na seksualnu želju, uzbuđenje i na orgazam. S druge strane, redovni seksualni odnosi mogu prepoloviti rizik obolijevanja od srčanih bolesti. Redovno znači dva puta sedmično.

Seks je i dalje važan

Obično su četrdesete vreme kada se ponovo usmeravate na vašu vezu, jače se povezujete i imate više vremena koje možete provesti s partnerom. To je vreme koje možete iskoristiti za različite “začine” vašem seksualnom životu. Prema istraživanjima, 85% žena starijih od četrdeset godina izjavljuje da im je seks i dalje vrlo visoko na listi prioriteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here