Sekvenciranje DNK za 1.700 dolara

0

 

Ova svota je daleko manja od 100 miliona dolara, koliko je potrošeno 2000. godine da bi se obavilo prvo, sveobuhvatno sekvenciranje čovekovog genoma. U tekstu objavljenom u naučnom časopisu "Sajens" (Science), vlasnik firme Radoje Drmanac i njegove kolege navode da privatne laboratorije mogu danas da obave sekvenciranje genoma za svega nekoliko meseci po daleko nižim cenama.

Kvalitetno i pristupačno sekvenciranje genoma omogućiće istraživačima da proučavanjem kompletnih genoma više stotina pacijenata koji pate od iste bolesti naprave pomak, kako u shvatanju genetskih uzroka bolesti, tako i u njenoj prevenciji i lečenju, ističu u ovoj laboratoriji.

 

Istraživači, međutim, napominju da je sekvenciranje genoma tek u začetku. Genetski kod se danas može lako dobiti, ali njegovo značenje i dalje ostaje tajna. Kreg Ventor, pionir u dešifrovanju ljudskog genoma, sekvencirao je svoj genom – operacija koja je koštala nekoliko miliona dolara, da bi otkrio kako je sklon nasleđivanju plavih očiju, što je znao i bez tako skupih analiza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here