Ministarstvo spoljnih poslova
Nikola Selaković i Luiđi di Majo

Šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potpisali su danas u Rimu dokument o saradnji dva ministarstva, a razgovarali su o bilateralnoj saradnji, dijalogu Beograda i Prištine i međusobnoj pomoći u pandemiji koronavirusa.

– Italija smatra Srbiju ključnom zemljom za stabilizaciju Zapadnog Balkana i konstruktivan pristup koji je Beograd pokazao prethodnih godina, doprineo je da se naprave značajni pomaci unapred – izjavio je Di Majo posle sastanka sa srpskim kolegom.

– Srbija konkretno pomaže region Zapadnog Balkana i ja sam u vezi sa tim želeo lično da se zahvalim ministru Selakoviću. Razgovarali smo o evropskim integracijama Srbije i Italija taj put podržava. Smatramo da je Srbiji mesto u Evropi – istakao je Di Majo.

Prema njegovim rečima, Italija je izrazila očekivanje da Srbija intenzivira svoje reforme u smislu pridruživanja EU, naročito kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine.

Šef italijanske diplomatije je zahvalio srpskom narodu, Vladi Srbije i predsedniku, jer su pomogli Italiji u najtežem trenutku pandemije, poručujući da oni to neće zaboraviti.

– Uvek ćemo se sećati toga i to još više pojačava naše prijateljstvo, ne samo među vladama i među institucijama, već između naša dva naroda –  istakao je Di Majo.

Selaković je kazao da je sa svojim kolegom razgovarao i o rešavanju teških kompleksnih regionalnih pitanja i problema.

Zahvalio je italijanskom kolegi na tome što je rekao da je Srbija ključna zemlja u regionu za napredak na svim poljima i da su sve oči uprte u našu zemlju koja je, kako kaže, svojim razvojem i reformama pokazala da mogu da se ostvaruju evropski standardi.

Selaković je još jednom iskazao zahvalnost Italiji zato što od početka podržava Srbiju na evropskom putu.

– Ohrabruje vest da će biti obnovljeni avio-letovi između Beograda i Rima i da će mogućnost za realizaciju takve posete, ali ne samo te, već i nastavka naše dobre privredne sardnje i dolaska većeg broja investitora biti itekako olakšan – poručio je srpski ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here