Tanjug
Nikola Selaković

Srpski šef diplomatije Nikola Selaković kaže da ga je prijatno iznenadilo obraćanje šefa Unmika Zahira Tanina.

– Ne znam da li je iko očekivao da će Tanin tako objektivno i jezgrovito pričati o događajima od 13. oktobra budući da taj period nije obuhvaćen izveštajem – naveo je Selaković.

Selaković je ponovio da Priština konstantno ruši dijalog koje je počelo još formiranjem vlade Aljbina Kurtija i sastancima u Briselu gde je delegacija Prištine javno govorila da nema nameru da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma.

Prema rečima Selakovića, većina nestalnih članica Saveta bezbednosti UN-a vrlo jasno je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i osudila Prištinu za podrivanje dijaloga, podsetila na Rezoluciju 1244 i podržala ostanak Unmika na KiM.

Sa druge strane, konstatovao je da je ostala tradicionalna podela među stalnim članicama SB UN-a.

– Nećemo odustati od traženja miroljubivog i održivog rešenja, borićemo se za interese srpskog naroda i njegovog opstanka na KiM kao i zaštitu kulturno-istorijskog blaga – istakao je Selaković.

– Na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom očekujem da ćemo doći do razumevanja što je i pokazano prilikom susreta sa premijerkom Anom Brnabić sredinom septembra tokom zasedanja Generalne skupštine, kada je iskazana podrška dijalogu ali i nedvomsleni stav prema KiM – dodao je Selaković.

Selaković je rekao da će informisati Guteresa o poslednjim dešavanjima na KiM koja nisu ušla u redovan izveštaj, kao i da zamoli da se ta podrška nastavi.

Ukazao je na to da će se na sastanku govoriti i o drugim temama, naglasivši da je Srbija treća u Evropi po broju vojnika u mirovnim misijama UN-a i prva u regionu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here