Tanjug
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selakovic sastao se danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izrazio je zadovoljstvo što se odlični politički odnosi i strateško partnerstvo odražavaju i na jačanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je u razgovoru sa kineskom ambasadorkom Čen Bo rekao da se pomoć Kine nastavlja i kroz podršku imunizaciji stanovništva Srbije isporučivanjem vakcina protiv koronavirusa Sinofarm.

Selaković je ukazao i da veoma raduje dogovor Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o izgradnji fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm u Srbiji.

Kina je jedan od naših glavnih oslonaca u borbi za Kosovo, rekao je Selaković, izrazivši zahvalnost Kini na principijelnoj podršci i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Prema njegovim rečima, Kina je najvažniji trgovinski partner Srbije u Aziji i nalazi se na trećem mestu u ukupnoj razmeni Srbije sa svetom, a zahvaljujući formatima “Pojas i put” i “17+1” ekonomska saradnja je utrostručena u poslednjih pet godina.

Izvoz Srbije u Kinu povećan je 15 puta u poslednjih pet godina, naveo je Selaković i dodao da će se uložiti maksimalan napor da se na tom planu dodatno osnaži saradnja, čemu će u značajnoj meri doprineti i učešće Srbije na predstojećem Kina-CIEZ EXPO u Ningbou.

On je izrazio zadovoljstvo i rastom srpskog izvoza u Kinu u prva tri meseca ove godine i realnom mogućnošću da trgovinska razmena ove godine premaši četiri milijarde evra.

Selaković je takođe rekao da je planirano otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu do kraja godine, podsetivši da je kamen temeljac postavljen tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Beogradu u junu 2016.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here