EPA/Georgi Licovski
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odbacio je tokom sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji optužbe predstavnice Prištine Donike Gervale i poručio da ona zloupotrebljava Savet bezbednosti da govori protiv Unmika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Umesto da govori o problemima na terenu, nepoštovanju ljudskih prava, ukidanju političkih sloboda, više od 2.000 nestalih, ignorisanim zločinima kosovskih Albanaca, Gervala nam priča o njenim političkim željama i ciljevima, zloupotrebljavajući Savet bezbednosti da govori protiv Unmika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića – rekao je Selaković.

– Vučić je i vaš predsednik, gospođo Gervala-Švarc i treba da imate poštovanje kad govorite o predsedniku svoje zemlje – rekao je Selaković.

On je rekao da je istina da je tzv. Kosovo rezultat separatističkog pokreta, terorističkih aktivnosti, narko-trafikinga, a da “Gervala može da nam priča lekcije o tome kako se nešto slično nikad ne bi dogodilo”.

– Gervala nam govori o kasapinu sa Balkana, a ne pominje da su pravi kasapi na Balkanu bivši tzv. predsednik Hašim Tači i bivši tzv. predsednik parlamenta Kadri Veselji trenutno obojica u Hagu, u pritvoru Suda za rate zločine OVK – rekao je srpski ministar.

Selaković je rekao i da Gervala govori o tome da su oni demokratija, a kako je dodao, nisu u stanju ni da poštuju svoj Ustav i u tom kontekstu istakao primer manastira Visoki Dečani.

– Gervala je predstavljala samo sebe, a ne nezavisnu priznatu zemlju, članicu UN i tako će i ostati, jer njihov razlog i motivacija nije da dobiju nezavisnost, već kako da naprave veliku Albaniju, a ne nezavisno tzv. Kosovo – poručio je Selaković.

Kosovska predstavnica je odgovarajući ministru Selakoviću ocenila da je šteta što današnja Srbija nije u stanju da se distancira od Slobodana Miloševića i njegovih zločina, kao i da ona ima svoju predsednicu i da je to Vljosa Osmani. Ona je optužila Selakovića da pokušava da falsifikuje činjenice i stvori utisak da je srpska manjina ugrožena na Kosovu.

Gervala je pomenula i švajcarskog tužioca Dika Martija koji je pripremio izveštaj o zločinima za koje je optužio Albance sa Kosova i podsetila da su se pojavile informacije o tome da su navodno srpske obaveštajne službe pripremale njegovo ubistvo.

Istovremeno je iznela optužbe i tvrdnje da je srpske obaveštajne službe imaju “dugu tradiciju u ubijanju političkih aktera i protivnika”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here