EPA/Katia Christodoulou
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković saopštio je da je veliki broj zemalja “u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji postao bolno svestan da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang”, navodeći da je “sve veći broj” onih koji povlače priznanje Kosova. On je izrazio očekivanje da tim putem krene i Hrvatska.

„Ne samo zbog posvećenosti međunarodnim pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusedskih odnosa sa Republikom Srbijom“, naveo je Selaković u saopštenju.

On je tako odgovorio na izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije neminovnost, navodi se u saopštenju.

Selaković je ocenio da je tom izjavom Grlić Radman „izašao iz okvira zvanične politike EU, koja je po ovom pitanju na statusno neutralnim pozicijama“.

„Srbija, razume se, uprkos željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, i za to ima čitav niz valjanih razloga, a njeni argumenti čvrsto su zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno na temeljnim principima na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi“, navodi Selaković.

Ministar je ocenio da je pozicija hrvatske diplomatije protivrečna, jer Hrvatska „brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava, što nije ni principijelno ni dobrosusedski“.

„Principi međunarodnog prava moraju biti univerzalni da bi uopšte bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvatanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje“, kazao je Selaković.

9 COMMENTS

  1. Sad ce im Italijani uzeti Dalmaciju i Istru, samo polako 🙏🙏🙏🙏👍👍👍👌👌👌🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  2. Prazne zelje. Hrvati ce uskoro uociti sta su im znacila braca cigani. Ali oni su videli samo negativno – a toga je doduse bilo dosta. Ziveli su od mrznje i nisu razumeli da su “cigani” najvise trpeli u starom rezimu. Treba iskreno reci, delom su bili sami krivi. Uniforme su stitile sistem i niko nije znao, da su postojale u prvom redu zbog Srba. Njih su se plasili i kad ih vise nije bilo. Mozemo se delimicno zahvaliti Slovencima i Hrvatima, sto su zbacili sistem. Ali zadojeni mrznjom, nisu znali kad treba stati.

  3. “Braca” i ne znaju da se kupaju u tudjem moru – isto kao Poljaci. Poljaci se lazno nadaju, da ce se prostirati od mora do mora.

  4. Nikada oni nece povući priznanje, ali zato čim Istra proglasi nezavisnost, Srbija treba prva da ih prizna. Volja naroda se mora poštovati….

  5. Hrvati nikada nisu bili nezavisna drzava,Kakva je to drzava koja je napravila najveco etnicko ciscenje u Evropi posle 2 svetskog rata.Kakva je to NDH drzava u kojoj je izvrsen najveci genocid nad Srbima,Jevrejima i Cigannima.Kakva je to drzava koja podrzava vojskom, municijom nacizam u Ukrajini..Italijani treba da vrate Istru i samo deo primorja a ostali deo Srpska Dalmacija treba da se vrati Srbima.Rijeka treba da se vrati madjarima.

  6. Dalmacija i Istra su usle u Srbiju ili Yu. Zasto Srbi ne kazu Italijanima da uzmu sto je njihovo. A Korcula i Du su Srpaki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here