EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Nikola Selaković

Za Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u intervjuu za Al Ahram, dnevni list sa najvećim tiražom u Egiptu.

Selaković, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Egiptu, rekao je u ovom intervjuu i da Inicijativa “Otvoreni Balkan” ima za cilj produbljivanje regionalnog ekonomskog tržišta i uspostavljanje olakšanog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

On je naveo da Srbija i Egipat trenutno postavljaju osnove buduće saradnje za koju je siguran da ima ozbiljnu perspektivu i dodao da Srbija želi da dalje razvija i proširuje svoje ekonomske odnose sa Egiptom.

Na pitanje u vezi sa situacijom na Bliskom istoku, šef srpske diplomatije naveo je da Srbija sa velikom pažnjom prati dešavanja u tom regionu i regionu Severne Afrike. Naglasio je da Srbija uvažava postavljanje i delovanje Egipta u rešavanju regionalnih problema, na način koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu i šire.

– Podržavamo egipatski principijelni pristup, utemeljen na međunarodnom pravu i fundamentalnim principima OUN, da krize u regionu treba rešavati po principu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, uz uspostavljanje i efikasno delovanje jedinstvenih nacionalnih institucija – istakao je Selaković.

Navodeći da su sukobi i nestabilnost u tim regionima uzrokovali izbegličku i migrantsku krizu, čije je posledice neposredno osetila i Srbija kao tranzitna destinacija, Selaković je ukazao na to da je Srbija, za razliku od nekih drugih država, nastojala da se prema izbeglicama i migrantima odnosi humano svesna da je većinom reč o ljudima koji su bili primorani da napuste svoje domove.

Kada je reč o borbi protiv terorizma, kako je naveo Selaković, Srbija i Egipat deluju solidarno, jedinstveno i usaglašeno i, u tom smislu, nadležne službe u dve države ostvaruju odgovarajuću saradnju.

– Za nas su dragocena egipatska iskustva u borbi protiv terorizma – dodao je srpski ministar.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Selaković je naveo da Srbija vodi multivektorsku spoljnu politiku, bez obzira na prioritetan interes za pristupanje EU.

U tom smislu, dodao je da Srbija ostvaruje blisku saradnju i sa drugim partnerima, posebno sa Kinom i Ruskom Federacijom, dok države arapskog sveta i Afrike za našu zemlju ostaju posebno značajno mesto.

– Ne zaboravite, Srbija na teritoriji Afrike ima 14, a sve bivše jugoslovenske republike zajedno četiri ambasade – ukazao on.

Selaković je naveo i da posebnu pažnju tokom njegove posete zauzima njegovo svojstvo specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u čije ime je imao čast da predsedniku Al Sisiju uruči poziv da prisustvuje konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja, koja će biti održana u Beogradu 11. i 12. oktobra.

Kako je istakao, učešće Egipta je posebno važno, imajući u vidu ključnu i istorijsku ulogu te zemlje u osnivanju Pokreta, kao i aktivnosti Egipta na međunarodnom planu, gde deluje kao snažan promoter osnovnih principa na kojima je Pokret utemeljen.

Selaković je naglasio da su susreti dva predsednika od vitalne važnosti za unapređenje odnosa dve zemlje.

– Oni zajedništvu Srbije i Egipta daju novu energiju i ohrabruju sve nivoe naših društava na saradnju na unutrašnjem planu i borbu za zajedničke interese u međunarodnoj areni – naveo je Selaković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here