Tanjug
Nikola Selaković

Ono što stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se zabranjuje privatna poseta Jasenovcu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, je ne samo skandalozno, već i zastrašujuće, nečuveno i neverovatno da se dešava nakon Drugog svetskog rata, istakao je danas šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

On je naveo da je Srbija uputila notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova danas odbila da primi.

Najavio je i da će Vlada Srbije odlučiti i odgovarajućim protivmerama.

– Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava – naglasio je Selaković na pres konferenciji.

Selaković je pročitao notu hrvatskog Ministarstsva, koja je Ambasadi Srbije u Zagrebu dostavljena 15. jula, u kojoj je navedeno da, povodom informacija iz neslužbenih izvora o mogućoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Jasenovca i Pakraca, 17. jula, prilikom planiranja poseta stranih zvaničnika, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane.

“Činjenica da hrvatska vlada nije službenim putem informisna o nameri moguće posete Hrvatskoj je neprihvatljiva”, navedeno je u noti hrvatskog Ministarstva.

U njoj se takođe navodi i da poseta visokog predstavnika strane države spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

“Kad se stvore uslove za takvu posetu o kojoj ovog puta vlasti Hrvatske nisu bile službeno informisane, ona će biti dogovorena uobičajenim diplomatskim kanalima”, stoji u noti.

Na tu notu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je notom koja je predstavljena otpravnici poslova u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, jutros u 10 sati, a koju je ona odbila da primi.

Selaković je pročitao i notu srpskog Ministarstva:

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je šokirano protivpravnom, anti-evropskom i anti-civilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti”.

Navodi se da je namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su tokom Drugog svetskog rata ubijene stotine hiljada Srba.

Povodom navoda iz hrvatske note da je poseta neprihvatljiva, jer nisu službeno informisani o poseti, MSP Srbije obavestilo je da je predsednik Srbije zainteresovan da učini službenu posetu Spomen području Jasenovac u bilo kom terminu, u periodu do 17. septembra.

„U dubokom uverenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička NDH tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, MSP očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte”, navodi se u noti.

Takođe, podseća se da je u prethodnih godinu dana zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Jancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta, Milana Bošnjaka, izaslanika predsednika vlade Hrvatske, 17. decembra 2021. godine.

U tom smislu, MSP, kako ističe, zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane.

Ministarstvo je izrazilo očekivanje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsedniku Srbije, bude brzo razrešena.

– Ono što je za mene kao građanina, kao Srbina, zaista neverovatno jeste da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji uopšte, vidi haos. Zamislite taj haos koji bi nastao polaganjem cveća na mesto najvećeg stratišta srpsko naroda u istoriji – ukazao je Slekaović.

Možda je, dodao je, haos u tome što bi predsednik Srbije položio cveće na kome bi se nalazila traka crveno-plavo-bele boje, a ne sa hrvatskim rasporedom boja na trobojci.

– Ipak je tamo ubedljiva većina žrtava bila srpske nacionalnosti – rekao je Selaković.

On je istakao i da je u potpunosti saglasan sa ocenom premijerke Ana Brnabić, koja je kazala da je ovo ravno odluci da neko predsedniku Izraela zabrani odlazak u Aušvic.

Selakovć je dodao da će predsednik Srbije u sutrašnjem obraćanju javnosti izneti više detalja o ovom slučaju.

11 COMMENTS

  1. Ne moj biti budala….
    Hrvati slave to sto se tamo desilo. Za njih je to praznik i ne sramote se za ta djela.

    Ničeg se oni ne gnušaju i jedva čekaju da ponove Jasenova, Oluju i druge zločine.

    S toga, bolje je sa njima što manje partikati. Dobar dan za dobar dan i ništa više – a i to je puno.

  2. Sluzbenoj osobu hrvatskog konzulata, koja je odbila primiti sluzbenu notu
    ministarstva Srbije, treba biti urucena odluka vlade: “Persona nongrata”,
    odnosno nepozeljna osoba.
    Takodje hrvatskom ministarstvu inostranih poslova, treba objasniti da
    njihovo sluzbeno osoblje konzulata ima zakonsku obavezu da mora primiti
    sluzbenu notu zemlje u kojoj se hrvatski konzulat nalazi.
    Sluzbena nota je inace oficijelni nacin komuniciranja preko ambasade dve
    drzave.
    Mnogi hrvatski zvanicnici se ponasaju kao “Ibermencen” pa misle da mogu
    da rade protivno zakonskim normama.

  3. ah ti domaci izdajnici. Sve su to ista g….Doblli su po usima kad je trebalo. a ovo sad je najobicnija nacionalisticka svadjalacka kozmetika

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here