Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas nakon otvaranja Konzulata Srbije u Ohridu, da je, kao predstavnik Srbije, ali i Srbin koji ima puno prijatelja, kumova i saradnika iz Severne Makedonije, ponosan na prijateljstvo dve države.

On je rekao da je prethodne noći u okviru Ohridskog leta održao govor na makedonskom jeziku istakavši da zna koliko je važno kada neko iz neke druge zemlje dođe i obrati se na jeziku zemlje domaćina.

– Time sam pokazao ne samo da poštujem svoje domaćine već i makedonski jezik i makedonsku kulturu koje je taj jezik iznedrio. Ceneći i uvažavajući jezik kao temelj kulture došao sam ovde ne samo da otvorim naš Konzulat već da pokažem poštovanje prema našim domaćinima – rekao je Selaković.

On je podsetio da je na Ohridu dogovorena inicijativa Otvoreni Balkan, ali i nedavno održan samit ove inicijative.

– Ohrid je mesto održavanja samita Otvorenog Balkana gde su nastavljene tendencije stvaranja dobrih odnosa ali i uslova za produbljivanje te saradnje u različitim oblastima, kroz priznavanje akademskih zvanja, diploma kroz veću i bližu kulturnu saradnju – rekao je on.

Upitan da prokomentariše odnos Bugarske prema Severnoj Makedoniji, on je kazao da je njegov posao kao ministra spoljnih poslova da jača dobrosusedske odnose, kao i da su i Bugarska i Severna Makedonija sused Srbije.

– Srbija je izabrala put jačanja zajedništva, put jačanja saradnje, jačanja što više ekonomske saradnje i Srbija će to nastaviti da radi. Mi brinemo svoju brigu, radimo svoj posao, a drugi neka rade svoj posao – rekao je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here