Tanjug
Nikola Selaković i mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković nalazi se u službenoj poseti Bosni i Hercegovini. On se ovom prilikom sastao sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, kao i mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Selaković je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa Cvijanovićevom da su Srbija i Srpska zainteresovane da štite kulturni identitet srpskog naroda koji živi van granica prostora bivše SFR Jugoslavije.

– Zainteresovani smo da štitimo našu tradiciju i ona identitetska osećanja i prava ponašajući se odgovorno prema njima i pružajući im podršku, kao i pružajući podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja radi na tom zadatku – kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma uvažava i poštuje Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet, ali da Srbija ima sa Republikom Srpskom Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama i odnosima, kao većinski srpskim entitetom, a da srpski narod sa obe strane Drine gaji posebne odnose.

– Srbija je suštinski zainteresovana za stabilan region i hoćemo da usmerimo delatnost Srbije na ekonomski razvoj i da promovišemo pozitivan i dobar odnos koji za cilj treba da ima uspostavljanje što čvršće ekonomske saradnje – kazao je Selaković.

Selaković je rekao i da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno prema svim zemljama u regionu sa kojima želi dobru saradnju i istakao da ipak srpski narod voli gde god on živeo.

– Poštujemo Bosnu i Hercegovinu, ali Republiku Srpsku volimo – kazao je Selaković.

Izrazio je nadu da ćemo ove godine moći da idemo preko novog mosta „Bratoljub” i da prelazimo granicu preko jedinstvenog graničnog prelaza, ali da će se preći i u narednu fazu, a to je realizacija jedinstvenih privrednih zona.

– To su projekti u kojima će građani i Srbije i Republike Srpske moći da doprinesu ozbiljnijem ekonomskom razvoju – kazao je Selaković.

Srbija će uložiti 100 miliona evra za aerodrom u Trebinju

Cvijanović je prenela da je sa Selakovićem razgovarala o načinima saradnje, koja je prethodnih godina, prema njenoj oceni, bila izuzetno dobra, čak odlična.

Prema njenim rečima, već se radi na nekoliko strateških projekata, a jedan od njih je auto-put Beograd-Sarajevo, odnosno nastavak puta koji postoji do Doboja, a koji treba da ide preko Brčkog, Bijeljine, Rače.

Jedna od tema sastanka bila je i konačni završetak svih aktivnosti kada je u pitanju most “Bratoljub”, kaže Cvijanovićeva i podseća da je Srbija pre nekoliko godina izgradila most, a da je Republika Srpska izgradila pristupne saobraćajnice.

Ostala je još obaveza na BiH kada je u pitanju granični prelaz što, kako kaže, prema najavama treba da bude gotovo ove godine.

– Zainteresovani smo i čekamo da vidimo u vezi izgradnje aerodroma u Trebinju – kazala je Cvijanovićeva i navela da je podrška Srbije za taj projekat ogromna i da će Srbija uložiti 100 miliona evra.

Selaković je pre toga, na zajedničkoj konferenciji za medije s ministarkom Turković u Sarajevu, kazao da je saradnja dve zemlje naročito plodna na polju ekonomije i podsetio da je Srbija veliki spoljnotrgovinski partner BiH.

Selaković se sastao sa Hrizostomom i posetio Staru crkvu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na kraju prvog dana posete Bosni i Hercegovini sastao se sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostom sa kojim je razgovarao o stanju Srba u Sarajevu i celoj Mitropoliji dabrobosanskoj.

Selaković je posle razgovora sa mitropolitom Hrizostom izrazio zadovoljstvo što je posetio Mitropoliju koja je među prvima osnovana u okviru Srpske pravoslavne crkve – 1219. godine.

– Drago mi je što sam danas bio u prilici da budem gost mitropolita Hrizostoma, da ga saslušam o istoriji Mitropolije dabrobosanske, stradalne, ali i slavne Mitropolije, koja pamti sjajne, ali i teške dane, a koja i dan danas opstaje na ovim prostorima, kako na teritoriji Federacije BiH, tako i na teritoriji Republike Srpske – kazao je Selaković.

Mitropolit Hrizostom je naveo da su tokom razgovora razmenili ideje, misli i razmišljanja o stanju Srba u Sarajevu i celoj Mitropoliji.

Izrazio je zadovoljstvo time što je i Selaković poreklom iz te Mitropolije pre nego što je odvojena od Mitropolije Mileševske i zahvalio mu se na svemu dobrom što čini, kako je rekao, za srpsku Crkvu, srpski narod, pre svega za Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here