TANJUG/ANSA/TINO ROMANO
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, obraćajući se na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope, istakao je da zahtev Prištine za članstvo predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i pokušaj je da se ova organizacija zloupotrebi. Ukazao je ćemo na grubo kršenje našeg teritorijalnog integriteta biti prinuđeni da snažno odgovorimo svim raspoloživim diplomatskim sredstvima.

Nikola Selaković je naveo da Srbija sa posebnom pažnjom prati posledice sukoba u Ukrajini, pre svega na civilno stanovništvo.

– Nastavićemo da pružamo humanitarnu pomoć, kao i utočište onima koji se nađu na našoj teritoriji. Pokazali smo se kao konstruktivan parter u mnogim međunarodnim forumima, kao i u okviru Saveta Evrope, između ostalog, pristajući da snosimo dodatne kontribucije za 2022. godinu – istakao je Selaković.

Osnove naše spoljne politike čini, kako je naveo, privrženost poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država.

– Stoga smatramo veoma pogrešnim narušavanje ovih principa u slučaju bilo koje države, ali i u slučaju Srbije. Naš odnos prema ovim principima je veoma jasan. Iako se čini da su neke države vođene načelom ‘Quod licet Iovi non licet bovi’ (Što priliči bogu, ne priliči volu), Srbija ostaje posvećena osnovnim principima međunarodnog prava – poručio je ministar.

Ukazao je da su ovi principi danas važniji nego ikada i sam Komitet ministara Saveta Evrope u svojim odlukama i deklaracijama često eksplicitno insistira na njima.

– Republika Srbija smatra da je njihova selektivna primena nedopustiva. Razmatranje zahteva tzv. Kosova za članstvo u organizaciji, koji je pravno nedopustiv, dovelo bi u pitanje njen kredibilitet. Naglasiću da je ovakav potez Prištine za nas apsolutno neprihvatljiv, a na grubo kršenje našeg teritorijalnog integriteta bićemo prinuđeni da snažno odgovorimo svim raspoloživim diplomatskim sredstvima – naglasio je Selaković.

Dodao je da podržavamo svaki angažman Saveta Evrope na KiM koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope.

– Nažalost, prištinske vlasti nisu pokazale zainteresovanost za poštovanje obaveza preuzetih u dijalogu u Briselu, posebno kada je u pitanju zaštita prava Srba i drugih nealbanskih zajednica, na šta se konstantno upozorava i u izveštajima generalnog sekretara UN o radu Unmika – rekao je Selaković.

– Zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i jeste pokušaj da se ova organizacija zloupotrebi. To je duboko u suprotnosti sa normama i pravilima Saveta Evrope, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava. Dodatno, ovo je samo još jedan jasan pokazatelj da Priština nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga, već se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup – poručio je Selaković.

Republika Srbija veruje da su vrednosti Saveta Evrope osnova za očuvanje stabilnosti i prosperiteta u Evropi i za njih se zalaže, kaže Selaković.

– U našem regionu nastavljamo da doprinosimo stabilnosti i promovisanju načela i vrednosti Saveta Evrope. To je važan deo našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji, kojem smo u potpunosti posvećeni, a na kojima ujedno temeljimo i zaštitu svojih nacionalnih interesa – zaključio je Selaković.

Ministar je na kraju obraćanja zahvalio Italiji na uspešnom predsedavanju u ovim izazovnim vremenima za Evropu i svet u celini i da poželeo uspeh budućem predsedavanju Irske, uz uveravanje da u obavljanju te važne funkcije može računati na podršku Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here