Ministarstvo spoljnih poslova
Nikola Selaković i Borut Pahor

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Ljubljani sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i tom prilikom poručio da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji.

Posebno je istakao inicijativu “mini Šengen” koja ima za cilj produbljivanje regionalnog ekonomskog tržišta na zapadnom Balkanu i omogućavanje lakšeg kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je izrazio zadovoljstvo veoma dobrim bilateralnim odnosima i saradnjom dve države.

– Nama su potrebni mir i stabilnost, i zato sprovodimo pozitivnu regionalnu agendu i saradnju na ekonomskom planu – rekao je Selaković.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Slovenije, šef srpske diplomatije naglasio je da je Slovenija jedan od naših najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera i investitora, i da, prema podacima iz prva tri meseca, ove godine imamo šansu da ostvarimo rekordnu trgovinsku razmenu.

Selaković je zahvalio na pomoći Slovenije procesu evrointegracija Srbije, čestitao predstojeće preuzimanje predsedavanja Savetu EU i izrazio očekivanje da će Slovenija ostati dosledna u podršci proširenju EU na Zapadni Balkan.

Sagovornici su govorili i o položaju srpske nacionalne manjine u Sloveniji, a šef srpske diplomatije iskazao je spremnost naše države da u Ljubljani otvori Srpski kulturni centar, izrazivši i želju da se u Beogradu otvori Slovenački kulturni centar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here