Selaković: Saradnju sa Indijom podići na još viši nivo

0

“Indija je tradicionalni prijatelj Srbije, koja podržava teritorijalni integritet naše zemlje, a sa obe strane postoji želja da se odnosi Srbije i Indije intenziviraju i podignu na još viši nivo”, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Selaković je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Indije, Subramanjanom Džaišankarom, rekao da je on doajen indijske diplomatije i veliki poštovalac Srbije i našeg rukovodstva, koji je posetio Srbiju pre dve godine.

– Našim indijskim prijateljima je, ništa manje nego nama, itekako stalo da intenziviramo saradnju i da tradicionalno dobre i prijateljske odnose između Sbrije i Indije podignemo na još viši nivo – rekao je Selaković.

On je podsetio da je Indija tradicionalni, dobar prijatelj Srbije, nuklearna sila, trenutno članica Saveta bezbednosti UN, koja principijelno podržava Srbiju i naš teritorijalni suverenitet i integritet.

Preneo je da je posebno bilo reči o, što je želja obe strane, intenziviranju ekonomske saradnje.

– Želimo da vidimo što je moguće više primera konkretne saradnje i indijskih investicija u Srbiji. Indijske investicije su prisutne na teritorijama zemljama Višegradske grupe, naročito u domenu IT i automobilske industrije, tako da postoji niz komparatvnih prednosti zašsto bi valjalo da te investitore vidimo i u našoj zemlji – rekao je Selaković.

Sa druge strane, ukazao je da je Indija neverovatno tržište sa više od 1,3 milijarde stanovnika, na koje možemo da izvozimo naše voće i poljoprivredne proizvode.

– Dosta toga sada zavisi od nas – podvukao je Selaković.

On je ukazao da, iako je Covid-19 itekako prisutan i zaustavio život u Indiji, ta zemlja je u prvom kvartalu imala rast BDP-a od preko 20 odsto.

– Sa takvom zemljom treba da sarađujemo i u budućnosti i da iskoristimo tradicionalno, otvoreno, srdačno prijateljstvo – rekao je Selaković.

On je dodao da indijski domaćini žele ponovo da ugoste našu delegaciju, ali da, kako je rekao, naredna poseta bude nešto duža, kako bi se održali sastanci i van Delhija, u Gudžaratu, Kalkuti, ali i u drugim delovima Indije, od kojih je svaki posećen nekoj grani industrije.

Gudžarat je, primera radi, prvi u farmaceutskoj industriji, u kojoj je Indija postigla velike rezultate.

Selaković je dodao da je dogovoren i nastavak saradnje dva Ministarstva, kao i Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, ali i preduzimanje svega što je potrebno da bi se intenzivirala saradnja sve zemlje u oblasti turizma.

Šef srpske diplomatije je preneo da je u Srbiji u prvih šest meseci ove godine došlo 998 odsto više indijskih turista nego u prvih šest meseci prošle godine, koja je, istina, bila obeležena kovidom, ali je taj broj svakako više od četiri puta veći od broja turista iz Indije u 2019. godini.

– Indijski prijatelji vole da dolaze u Srbiju, ali nedostaju direktni letovi. Bilo je reči i o tome – rekao je Selaković.

Preneo je da je bilo reči i o saradnji u oblasti filmske industrije.

– Producenti filmova iz Indije vole da dolaze u Srbiju, da kod nas snimaju filmove, jer imaju jeftiniju uslugu, a naša filmska industija može da zaradi – rekao je Sleaković.

Dodao je da u razgovoru sa indijskim kolegom pokrenuto mnogo tema o saradnji.

– Ovo je bilo izuzetno putovanje. Od naših indijskih prijatelja možemo mnogo da naučimo, ali i mi njima možemo mnogo da ponudimo. Potrebno je da se između ovakve dve zemlje nastavi tradicionalno prijateljsvo i da se saradnja podigne na još viši nivo u budućnosti – zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here