Tanjug
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je danas da Srbija ne želi da tapka u mestu dok čeka na članstvo u EU i naveo da je predsednik Aleksandar Vučić na Bledskom strateškom forumu govorio otvoreno i jasno o pitanjima o kojima se obično ćuti ili od kojih se sklanja.

Selaković je rekao da je Vučić juče naveo da Srbija jeste posvećena evropskom putu, da je strateški zainteresovana da postane punopravna članica EU, ali da dok čeka Uniju i sprovodi administrativne obaveze u procesu pridruživanja, mora da preživi, drži živom ekonomiju, sebe unapređuje…

Poručujući da je Srbija čvrsto na evropskom putu, Selaković je rekao da je Vučić dao primer Severne Makedonije, države koja je promenila ustavno ime i kojoj su mnogo obećavali.

– Obećan im je početak pregovora o pridruživanju, to nisu dobili, i Albanija u paketu sa Severnom Makedonijom to čeka – istakao je srpski ministar.

Povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, Selaković je rekao da je uveren da će konferencija 11. i 12. oktobra učiniti Beograd makar na ta dva dana centrom sveta i da očekuje značajan broj delegacija na visokom i najvišem nivou.

Naveo je da najverovatnije neće biti održana Generalna skupština UN u fizičkom formatu i da će se zbog toga najveći broj predstavnika stranih država susresti upravo u Beogradu, tri nedelje nakon termina kada je trebalo da se održi Generalna skupština.

On je odbacio navode u pojedinim medijima da smo u vreme Pokreta nesvrstanih zemalja bili centar sveta, a sada slepo crevo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here