EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je u razgovoru s poljskim kolegom i predsedavajućim OEBS-a Zbignjevom Rauom, da je Srbija opredeljena da dalje jača tradicionalno prijateljske odnose sa Poljskom, kao i da se zalaže za jačanje kapaciteta OEBS-a. Rau je naglasio da je Srbija aktivan partner OEBS-a kojem se veruje.

Nikola Selaković je u razgovoru sa Zbignjevom Rauom ponovio stav Srbije da je OEBS jedan od najznačajnijih bezbednosnih aranžmana, naročito imajući u vidu trenutne geopolitičke prilike.

U tom smislu, naveo je i da je OEBS jedini format u kojem se odvija dijalog o gorućim pitanjima iz oblasti evropske bezbednosti.

– Naglasio sam da se Srbija zalaže za jačanje kapaciteta OEBS-a, posebno sam istakao značaj koji pridajemo misijama OEBS-a na terenu – kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije ukazao je na specifičnost što na teritoriji Srbiji deluju dve misije, jedna sa sedištem u Beogradu, druga u Prištini.

– Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova podržavaju rad misije na KiM, kao najvidljivijeg statusno neutralnog prisustva u Prištini, čiji se rad bazira na rezoluciji SB UN 1244 – rekao je ministar.

Naglasio je da je neophodno da misija na KiM sačuva svoj statusno neutralni pristup.

Selaković je poručio da veliki značaj pridajemo aktivnostima misije OEBS-a na KiM, naročito onim usmerenim na prava nealbanskih zajednica, interno raseljenih lica i pitanju povratnika.

Naveo je podatak da je u odnosu na sva postkonfliktna područja u svetu KiM područje sa najmanjim procentom povratnika, od oko tri odsto.

“Cilj – ekonomska saradnja s Poljskom preko dve milijarde evra”

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Poljske, Selaković je izneo da je sa ministrom Rauom posebno razgovarao o ekonomskoj saradnji, naglasivši da je ona prošle godine iznosila milijardu i 693 miliona evra, a da nam je cilj da bude preko dve milijarde.

U tom cilju, predložio je Rauu, da do kraja bude održan poslovni forum, koji bi dodatno doprineo jačanju ekonomskih odnosa.

– Takođe, zahvalio sam ministru Rau, kao jednom od ministara spoljnih poslova članica Višegradske grupe, koji je u samom početku podržao inicijativu Otvoreni Balkan – naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije istakao je da je na sastanku još jednom ponovio naš stav po pitanju rata u Ukrajini, našu podršku osnovnim principima međunarodnog javnog prava – nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država članica UN-a, a time i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Naveo je i da je razgovarano o pozicijama Srbije u međunarodnim organizacijama, ali i stavovima koji podrazumevaju neuvođenju sankcija Rusiji.

Ponovio je i da se Srbija u takvim odlukama vodi isključivo zaštitom svojih vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

Rau: Srbija aktivan partner OEBS-a kojem se veruje

Zbignjev Rau je u izjavi novinarima naveo da OEBS ceni napore Srbije da sačuva stabilnost i bezbednost i da nastavi jačanje svojih demokratskih institucija, naglasivši da je Srbija aktivan partner OEBS-a kojem se veruje.

– Veoma mi je drago što delimo razumevanje po pitanju poštovanja osnovnih vrednosti: demokratizacije, bezbednosne saradnje, slobode medija i vladavine prava, kao i unapređenja ljudskih prava. Misija OEBS-a u Srbiji je spremna da nastavi pomoć organima Srbije na svim poljima – istakao je Rau.

Sastao se i s predstavnicima civilnog društva, koje je, kako je rekao, uz medije i akademsku zajednicu, ključno za funkcionisanje svake demokratije.

Govoreći o kapacitetu šefa poljske diplomatije, Rau je izrazio zadovoljstvo zbog povećane dinamike u bilateralnim odnosima sa Srbijom, i najavio za ovu godinu otvaranje poljskog instituta za kulturu i poljske trgovinske kancelarije u Beogradu.

Zaključio je da Poljska nastavlja da podržava proces evrointegracija Srbije i ostaje snažno posvećena partnerstvu dve države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here