Tanjug
Nikola Selaković

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija pridaje značaj Berlinskom procesu, inicijativi za koju smatra da se pokazala kao dobar forum za jačanje regionalne saradnje, razvoja, promovisanje politike pomirenja i prevazilaženja problema iz prošlosti.

“Srbija će uvek biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer to je jedini način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta i progresa”, rekao je Selaković na virtuelnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja učesnica Berlinskog procesa u sklopu priprema za samit 2021.

Reagujući da je predstavnica Prištine istakla zastavu Kosova, Selaković je rekao da neki još nisu shvatili pravo značenje i suštinu Berlinskog procesa i dodao da prvo treba da počnu da poštuju međunarodno obaveze kao što je Dogovor o regionalnom predstavljanju.

Dodao je da Berlinski proces pruža podršku EU integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere i naveo da je ta inicijativa “okosnica regionalne saradnje usmerena na ekonomsko povezivanje, kao i da se to podudara sa spoljnopolitičkom orijentacijom Vlade Srbije”.

Ministar je kao najaktuelniji primer saradnje te inicijative istakao uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu i ukazao na druge regionalne inicijative.

Selaković je ponovio da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički i strateški cilj Srbije. Šef srpske diplomatije je rekao da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU i da treba ostati na tom kursu, i zaključio da je Srbiji i čitavom regionu mesto u Evropskoj uniji.

Skup je otvorio šef nemačke diplomatije Hajko Mas, a među učesnicima su evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here