Ministarstvo spoljnih poslova
Nikola Selaković u Egiptu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izrazio je danas zadovoljstvo nedavnom posetom zemljama afričkog kontinenta koja je trajala 11 dana i tokom koje je afričkim državama uručio srpsku donaciju od preko 200.000 doza vakcina protiv koronavirusa.

Selaković je rekao da je glavni povod njegove posete Africi bilo uručivanje vakcina, ali i da je Srbija tom prilikom donirala i hranu, kao da je i uručio pozive afričkim zvaničnicima za obeležavanje 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu 11. i 12. oktobra.

On je naveo da su vakcine donirali Libanu, Zimbabveu, Zambiji, Namibiji i Angoli, a da su u međuvremeni isporučeni kontingenti vakcina Tunisu i Iranu.

Govoreći o poseti Africi, Selaković je naveo da je delegacija koju je predvodio za 11 dana prešla 20.434 kilometra, što je oko polovine obima zemljine kugle.

Dodao je da je prilikom posete razgovarao sa četiri šefa države, sa predsednicima Libana, Angole, Namibije i Egipta, sedam ministara spoljnih poslova, sa dva zamenika ministra spoljnih poslova, devet drugih ministara u drugim državama, jednim načelnikom generalštaba, dva predsednika vlade i tri predsednika parlamenta.

Istakao je da sve države u podsaharskoj Africi koje je posetio nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a da su mnogi zvaničnici iskoristili priliku da taj stav ponove u razgovoru sa delegacijom Srbije.

Kao drugi povod njegove posete Africi, naveo je uručenje poziva za učešce na obeležavanju 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, i naglasio da je uveren da će se na tom skupu u Beogradu 11. i 12. oktobra okupiti veliki broj šefova država i ministara spoljnih poslova.

Ministar Selaković posetio je tokom 11 dana turneje i Liban, Egipat i Jordan.

Ispričao je da je poseta Jordanu bila prva poseta jednog šefa diplomatije Srbije posle 30 godina, da u Jordanu nemamo ambasadora i istakao da je Jordan na Bliskom Istoku prepoznat kao stub stabilnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here