Tanjug
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas, na kraju posete Čikagu, gde je proveo božićne praznike sa pripadnicima srpske dijaspore, da će se Srbija intenzivnije baviti potrebama Srba koji žive van matice.

– Ovde smo došli ne da bilo šta od pripadnika rasejanja tražimo, već da čujemo od njih šta je to što oni očekuju od matice i šta je to što Srbija, Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu može da učini za njih – rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, u Čikagu i okolini živi jedna od najbrojnijih srpskih zajednica na svetu, koju vezuje izuzetno jako rodoljubivo osećanje i Srpska pravoslavna crkva koja na tom prostoru deluje duže od jednog veka, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

– Uverio sam se da postoji izuzetno veliki potencijal našeg naroda ovde. I to je ono na čemu moramo da radimo u budućnosti mnogo više, na uspostavljanju još većeg nacionalnog jedinstva, još čvršćih veza sa maticom Republikom Srbijom, i da radimo mnogo više na promociji onoga što Srbija danas jeste – rekao je šef diplomatije.

Selaković je drugog dana Božića posetio najstariju srpsku organizaciju u ovom delu SAD – Srpsku narodnu odbranu, razgovarao sa pripadnicima različitih udruženja srpskog naroda i učestvovao u proslavi slave Republike Srpske.

Ministar je istakao da je poseta Čikagu bila i dragocena prilika za susret sa predstavnicima biznis-zajednice u ovom delu SAD, koji imaju želju i potrebu da investiraju i oplode svoj kapital u različitim krajevima sveta.

To je, kako je istakao, bila šansa za promociju Srbije kao jedne od najbrže rastućih ekonomija Evrope i državu koja je apsolutni regionalni lider u privlačenju stranih investicija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here