Ministarstvo spoljnih poslova Srbije
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Španiji sastancima u Kongresu poslanika, gde je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Španije odlični i prijateljski, bez otvorenih pitanja, i da ih karakteriše obostrana podrška po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje.

Selaković je razgovarao sa predsednicom Kongresa Marićel Batet, kao i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Pauom Mari-Kloseom i predsednicom Mešovitog odbora EU Suzanom Sumelso-Hordan.

Šef srpske diplomatije je istakao da bilateralna politička saradnja znatno bolja od ekonomske, i da Srbija želi da intenzivira ekonomske odnose sa Španijom, jer za to postoji značajan prostor i potencijal.

Selaković je pozvao španske investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu, istakavši da je Srbija lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija.

Ministar je naglasio i da je punopravno članstvo u EU strateški spoljnopolitički cilj Srbije, koja je zahvalna Španiji na podršci u procesu evrointegracija. Takođe, naglasio je da Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju i podršku Španije teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, kao i u međunarodnim organizacijama.

Selaković je sagovornicima u Kongresu poslanika rekao da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom i mirnom rešavanju pitanja Kosova i Metohije, i naglasio da Priština punih osam godina ne ispunjava svoju jedinu obavezu – formiranje Zajednice srpskih opština.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je u Skupštini Srbije formirana Grupa prijateljstva sa Španijom, koja broji 89 članova, i konstatovao da je to značajan podstrek, kako parlamentarnoj, tako i sveukupnoj bilateralnoj saradnji, zbog čega se nada i da će u parlamentu Španije biti formirana Grupa prijateljstva sa Srbijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here