Tanjug
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković istakao je, u razgovoru sa sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom, da je za našu zemlju od ključne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Selaković je u razgovoru poručio da Srbija insistira na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Osvrćući se na nedavnu situaciju na administrativnim prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije, šef srpske diplomatije je naglasio da je unilateralno delovanje najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja.

Prema njegovim rečima, nema razumne alternative dijalogu.

Selaković je podvukao da će Beograd nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti UN i predstojećoj sednici o radu UNMIK-a, Selaković je preneo da očekuje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da ovakvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković je dodao da veoma zabrinjava to što je u proteklom periodu povećan broj napada usmerenih na Srbe i njihovu imovinu, kao i na imovinu Srpske pravoslavne crkve, istakavši da je od početka godine zabeleženo 106 takvih etnički motivisanih incidenata.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je objasnio da Beograd konstruktivno pristupa razgovorima i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja.

Konstatovao je i da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo osam godina, a da nema napretka u sprovođenju obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština, dodaje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here