Tanjug
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković najavio je uoči posete Nemačkoj, da će iskoristiti priliku da svom nemačkom kolegi Hajku Masu prenese šta je postigla Srbija, i da bi to bilo nezamislivo bez nemačke podrške, da je naša zemlja spremna da nastavi ovu saradnju, kao i politički dijalog sa Berlinom.

Selaković, koji će naredna dva dana boraviti u poseti Berlinu, u intervjuu za “Zidojče cajtung” istakao je da je podrška Nemačke veoma važna za Srbiju, posebno u procesu pristupanja EU.

Kada je reč o normalizačiji odnosa sa Prištinom, Selaković je istakao da je Beograd preduzeo mnogo koraka, sproveo sve obaveze iz Briselskog sporazumua iz 2013. godine, a i dalje čeka da Priština sprovede svoju obavezu – formiranje Zajednice srpskih opština.

– Podržavamo ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Iskreno, verujemo da jedino rešenje takvog pitanja može biti samo kompromis. A, održivi kompromis se ne može sastojati u tome da jedna strana daje sve, a druga ništa – podsetio je Selaković.

Na pitanje da li takav kompromis uključuje priznavanje Kosova kao suverene države, Selaković je uzvratio pitanjem: “Šta je onda kompromis?”.

Selaković je podvukao da Srbija teži ka članstvu u EU, i da su sve reforme koje su započete poslednjih godina usmerene ka tome.

– Pripadamo evropskom kulturnom prostoru. Prva smo država Zapadnog Balkana koja je prihvatila novu metodologiju EK za proces proširenja – podsetio je on.

Na izjavu predsednice EK Ursule fon der Lajen da je Zapadni Balkan deo Evrope, a ne samo usputna stanica na “Putu svile”, Selaković je kazao da kritike kineskih investicija u Srbiji ponekad dolaze iz zemalja čiji je obim trgovine sa Kinom nekoliko hiljada puta veći.

– Tražimo najbolje načine da ljudima ovde pružimo uslove da ostanu u Srbiji i izdržavaju svoje porodice. To nije ništa što bi bilo u suprotnosti sa našom evropskom orijentacijom. Težimo ka punopravnom članstvu u EU. To znaju i naše kolege u Moskvi i Pekingu – naglasio je on.

1 COMMENT

  1. “važna podrška” Немачка???
    Од њихове подршке и Магарци цркавају. Једном и дај Боже, задњи пут су дали подршку Словенима кад су нам пре 100 година сервирали Комунизам.
    Јадан је овај народ! Ускоро очекује подршку и од Католичке цркве.
    Сачувај боже ако може!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here