Z. Marjanović
Posla i zarade ima za sve: Milica Vuković

Užičko selo Potpeć čuveno je po lepoti, čemu doprinosi i jedinstvena Potpećka pećina koja je kroz istoriju, ali i danas veoma važna za meštane. Selo je i dobilo naziv jer je smešteno ispod samog ulaza u pećinu koja je u zlim vremenima bila sigurno utočište za meštane, posebno u vreme Turaka kad su se narodni zbegovi skrivali u nekim od brojnih pećinskih dvorana. Danas je Potpećka pećina važna zato što kao magnet privlači brojne zaljubljenike iz Srbije i sveta koji se dive njenim dvoranama. Tu su Snežana i sedam patuljaka, Don Kihot, Dvorana zmajeva, Prolaz nade, Cvijićeva dvorana, Šiljate stene, Prolaz slepih miševa… ali i mnogi pećinski ukrasi koji liče na slonove, orlove, zmajeve, ribe…

Osim božanske lepote, priroda, uz šume i livade, podarila je ovom mestu i rečicu Petnicu, koja izvire u samoj pećini i posle nepuna dva kilometra se uliva u Đetinju. Upravo ova kratka rečica bila je i ostala temelj života sela Potpeć.

– U prošlom veku na ovom potoku je bilo na desetine vodenica od kojih, ova naša, Guskića vodenica, radi i danas. U njoj se još od davne 1939. godine melje najkvalitetnije brašno koje i dalje kupuju brojni turisti iz cele Srbije. Moji Guskići su još 1988. shvatili da je potok, čija je temperatura vode uvek između osam i 12 stepeni, kao i u pećini, bogomdana za uzgajenje kalifornijeke pastrmke. Od tada se bavimo proizvodnjom i prodajom pastrmki – objašnjava Željko Guskić istorijat gajenja kalifornijske pastrmke u Potpeću.

Međutim, ova porodica je upotpunila posao.

– Na obali rečice sagradili smo etno-restoran Vodeničar u kome pastrmku i druga jela pripremamo po receptima koji su neponovljivi i koriste se samo u ovom kraju – priča Željko.

Stazom koju je utabala porodica Guskić uskoro su krenuli i drugi meštani. Na rečici dugoj jedva dva kilometra do sada su izgradili 16 ribnjaka, na svakih stotinak metara reke po jedan.

U njima veoma uspešno gaje kalifornijsku pastrmku od koje lepo žive. Jedna od onih koja je uspešno nastavila porodičnu tradiciju uzgajanja pastrmke jeste i Milica Vuković, čiji se ribnjak nalazi na samoj obali Petnice.

– I ja sam, kao i moji rođaci, nastavila da se bavim ovim poslom jer je ova naša reka bogomdana za uzgajanje kalifornijske pastrmke. Rečica nikada ne ledi, temperatura je stalna što je, govorim iz iskustva, najbitnije za ovaj biznis. Na reci ima 16 ribnjaka, ali posla i zarade ima za sve – kaže za “Vesti” Milica Vuković.

Uzgajanje pastrmke, ističe naša sagovornica, jeste isplativ, ali nija baš tako jednostavan i lak posao kako izgleda.

– U ribnjacima uvek mora da bude neko ko vodi računa o ishrani pastrmke, čišćenju bazena i higijeni. Poseban oprez je potreban tokom letnjih meseci kada riba mora odmereno da se hrani kako ne bi bila previše masna što može da dovede do uginuća ribe – priča naša saogovornica.

Za Nikoljdan sve “plane”

– Posao u ribnjaku nije lak, ali na sve se zaboravi u vreme posta kad se u ribnjacima čeka na red za kupovinu ribe kojoj po kvalitetu nema ravne. Ipak, najveća gužva i najveća prodaja je o Nikoljdanu. Tada se proda sva riba i počinje novi ciklus uzgajanja pastrmke – objašnjava Milica Vuković uz napomenu da se znatne količine ribe prodaju i u nekom od restorana koji su izgrađeni uz samu Potpećku reku.

Mladi se vraćaju

Zahvaljujući vodi Potpećke reke i svom radu i domišljatosti, 16 ovdašnjih porodica lepo živi od uzgajanja kalifornijeke pastrmke.

– Još je važnije što se naša deca nakon školovanja, a dobrim delom je to od uzgajanja pastrmke, vraćaju u selo, donose nove ideje i nastavljaju da šire porodične poslove čime čine dobro i sebi i selu – ponosno ističe Milica Vuković.