pixabay.com

Francuski veto na početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom nije značio “ne”, već da treba sačekati, poručio je danas ambasador Francuske u Austriji Fransoa Sen Pol i dodao da Francuska nije usamljena u tom stavu.

Sen Pol je u razgovoru sa novinarima Asocijacije novinara Evrope (AEJ) u Beču objasnio da je Francuska to učinila jer proširenje u sadašnjem obliku smatra strateškom greškom.

– Neophodno je prvo promeniti metodologiju proširenja da bismo nastavili – poručio je ambasador.

Evropska komisija, kako je kazao, već priprema predloge koji će uskoro biti predstavljeni.

– Nadamo se da će time doći do proširenja – istakao je Sen Pol, ocenivši da Albanija I Severna Makedonija mogu veoma lako ući u EU.

Sen Pol, koji je bio pre dolaska u Beč ambasador u Hrvatskoj ocenio je i da Unija nije dovoljno podržala zemlje nakon ulaska u EU.

Kako je objasnio, pristupanje se smatra krajem puta i nedostaje dalja podrška reformama koje nije moguće savladati samo kohezivnim fondom.

– Primenjena je na istočnu Evropu ista metoda koja je korišćena prilikom pristupanja Španije ili Austrije – kazao je ambasador ističući da nisu uzeti u obzir posebne potrebe i istorijska pozadina.

U tom se kontekstu izjasnio za više saradnje u EU.

– Naravno da imamo različite stavove, ali današnja ravnoteža nije najefikasnija. Evropa ne može da bira izazove. To nije a la kart, već jedan meni – objasnio je.

Osvrnuo se i na problem migracija i primetio da se EU ne može skoncentrisati samo na Fronteks, te pozvao na stabilizaciju zemalja porekla i tranzita.

– Migrantska kriza 2015. je bila iznenađenje samo onima koji su želeli da budu iznenađeni. Evropljani je trebalo više da sarađuju. Moramo naše vrednosti, interese, i radna mesta da branimo, jer tu imamo dobar napredak – objasnio je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here