EPA/JIM LO SCALZO
Donald Tramp

Četiri meseca od pokretanja inicijative o impičmentu, američki Senat izglasao je da predsednik Donald Tramp nije kriv po optužbi za zloupotrebu položaja, kao i po optužbi za ometanje istrage.

Glasanje o prvoj tački u procesu opoziva (zloupotreba vlasti) završilo se rezultatom 52:48 u korist presude “nije kriv”, tokom kojeg je Mit Romni, republikanac iz Jute, u skladu s obećanjem koje je dao, glasao protiv Trampa, odnosno isto kao demokratski senatori.

Rezultat glasanja o drugoj tački optužbe (opstrukcija rada Kongresa) bio je 53:47, a Romni se u ovom slučaju izjasnio sa “nije kriv”. Da bi opoziv uspeo, po svakoj tački optužnice za impičment je trebalo da glasa 67 poslanika.

Bilo je očekivano da predlog neće proći u Senatu, gde Trampovi republikanci imaju većinu. Međutim, uoči glasanja jedan od republikanaca je otvoreno rekao da će glasati za opoziv. Senator Mit Romni rekao je da smatra da je predsednik “kriv što je zloupotrebio poverenje naroda”. Doduše, dodao je da će “verovatno biti u manjini”, i da je svestan da Tramp “verovatno neće biti proglašen krivim”.

Romni je postao prvi senator u istoriji SAD koji je glasao za opoziv predsednika koji je iz njegove partije.

Suđenje u Senatu po dve tačke optužnice je, podsetimo, počelo 21. januara. Tramp je bio optužen da je prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage protiv političkog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina, što je bio i glavni povod za pokretanja procesa opoziva. Takođe, demokrate su iznele i optužbe da je Tramp pokušao da opstruiše istragu Kongresa o istom pitanju.

Inače, Tramp je treći predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji protiv kog je pokrenut proces impičmenta, ali nijedan od njih nije bio opozvan; Endrju Džonson i Bil Klinton su preživeli glasanje za impičment, a Ričard Nikson, koji je 1974. bio najbliži opozivu, prethodno je podneo ostavku.

Nedugo nakon glasanja u Senatu, Tramp je objavio video na svom Tviter nalogu. On je u video-montaži jasno poručio da namerava još dugo da bude predsednik SAD.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here