EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Stotine pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa probile su metalne barikade i ušle u Kapitol u Vašingtonu.

Demonstranti ne priznaju izbornu pobedu Džoa Bajdena i ne žele da Senat potvrdi njegov predsednički mandat. Pre ulaska u Kapitol, bilo je velikih sukoba sa policijom; vlasti su u Vašingtonu zbog nereda proglasile policijski čas.Policija je članovima Kongresa rekla da stave maske protiv suzavca. U Kongresu se vodila debata o primedbama na regularnost izbora u saveznoj državi Arizoni, a kada su demonstranti uleteli u zgradu, debata je prekinuta.

Policija je navela da je uhapšeno oko 10 ljudi, a evakuisane su dve zgrade, uključujući Kongresnu biblioteku. Brojnim kongresmenima i drugom osoblju u okviru kampusa Kapitola je rečeno da napuste svoje prostorije.

Demonstranti su uspeli da prođu policiju i zauzmu stepenice Kapitola.

„Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok Kongres unutra broji glasačke listiće“, prokomentarisao je američki novinar Filip Luis.

Inače, Kapitol, jedna od najistaknutijih zgrada na svetu, služi kao simbol demokratije, kuće Doma i Senata i turističke atrakcije koju godišnje posećuju milioni. Kapitol je deo kompleksa koji obuhvata tri glavne poslovne zgrade, jednu zgradu za aneks za Predstavnički dom i tri glavne poslovne zgrade za Senat.

Podsetimo, ranije danas, Tramp se pojavio pred hiljadama pristalicama u Vašingtonu i dalje ne priznajući rezultate izbora i pobedu Džoa Bajdena.

Američki Kongres večeras bi trebalo da potvrdi izbornu pobedu Džoa Bajdena.

U Kongresu se trenutno vodi debata o primedbama na regularnost izbora u saveznoj državi Arizoni, na koju ukazuju senatori iz redova Republikanaca. Kada su demonstranti uleteli u zgradu, debata je prekinuta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here