EPA-EFE/LUKAS COCH
Ministar zdravlja Australije Greg Hunt

Premijer Skot Morison, i pre nego što su održani savezni izbori, najavljuje da će senatorka iz Južne Australije, En Raston, preuzeti dužnost ministra zdravlja i brige o starima ukoliko Koalicija pobedi.

Ona trenutno obavlja funkciju ministra za porodicu i socijalne usluge zajedno s ministrom za bezbednost žena, a zamenila bi Grega Hanta, koji se povlači iz politike nakon izbora.
Prema rečima Morisona, njena uloga u socijalnim službama čini je pravom osobom da zameni Hanta, dok se Australija bavi tekućim pitanjima pandemije.

– Enino iskustvo, kao višeg ministra u upravljanju složenim portfeljem, koji dotiče milione života, čini je pravim izborom da pomogne da se zdravstveni sistem izvuče iz pandemije – naglasio je premijer.

S druge strane, opozicioni lider Entoni Albaneze je rekao da je imenovanje senatorke poslalo lošu poruku da će, ako Koalicija bude ponovo izabrana, doći do smanjenja Medikera.

Laburisti su ukazali na brojne komentare koje je senatorka dala 2015. u kojima je rekla da je potrošnja na Medikeru neodrživa.

Njeni komentari su usledili neposredno pošto je vlada odbacila kontroverznu politiku da uvede participaciju za lekare opšte prakse.

Pa i pored toga, Rastonova je istakla da je potrebno priznati da Mediker u svom sadašnjem obliku nije održiv u budućnosti.

Inače, premijer Morison je rekao da neće objaviti ko će preuzeti stare portfelje senatorke do okončanja izbora.

Ističući sektor zdravlja, Morison je objavio obavezu finansiranja od 273 miliona dolara, kako bi pacijentima sa dijabetesom tipa 1 subvencionisao pristup uređajima za kontinuirano praćenje glukoze.

Mobilni aparati pomažu ljudima da prate nivo glukoze danju i noću i mogu koštati do 5.000 dolara godišnje.

Trenutno samo pojedini Oziji, uključujući osobe mlađe od 21 godine, nosioci koncesionih kartica i trudnice, imaju pravo da dobiju uređaj besplatno kroz Nacionalnu šemu službi za dijabetes.

Prema promenama, od 1. jula, dodatnih 71.000 građana imaće pristup kontinuiranom praćenju glukoze i Flash uređajima, po maksimalnoj ceni od 32,50 dolara mesečno.
S druge strane, ministar zdravlja u senci, Mark Batler je rekao da su laburisti posvećeni uspostavljanju 50 klinika za hitnu negu do sredine 2023. ako pobede na izborima.
Opozicija se obavezala da će širom zemlje uspostaviti klinike koje bi se bavile manje hitnim slučajevima i preuzele pritisak sa drugih službi, a koje se plaćaju iz Medikera.
Međutim, Australijsko medicinsko udruženje je ovo kritikovalo kao loše zamišljenu ideju.

Lekovi i mentalno zdravlje prioriteti

Senatorka je rekla da će biti počastvovana da obavlja važnu funkciju, ukoliko koalicija pobedi.
– Zdravstvo je sastavni deo mog života od rođenja jer mi je majka bila medicinska sestra. To mi je takođe, dalo sjajan uvid u vitalnu ulogu seoskih bolnica u životima zajednica – rekla je Raston.
Prema njenim rečima, prioritet će dati lekovima, mentalnom zdravlju i medicinskim istraživanjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here