pixabay.com
Plaža u Grčkoj

Grci neće vratiti novac uplaćen za putovanja koja nisu iskorišćena, a većina njih će ponuditi da se smeštaj iskoristi narednih godina, rekao je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

Seničić je istakao da je dobra ideja ministarke turizma Tatjane Matić o vraćanju novca, ali je dodao da se privatna lica, vlasnici hotela i kuća u Grčkoj ne osećaju obaveznim da vrate novac za neiskorišćeno.

– Ipak, većina njih je spremna da se to što je uplaćeno iskoristi kroz smeštaj tokom narednih sezona – rekao je on.

Seničić je naveo da je slična situacija u Srbiji sa đačkim ekskurzijama gde su hotelijeri koji su dobili deo novca za to iskoristili sopstvenu likvidnost. Dodao je da hotelijeri ne osporavaju te uplate, a žele da ih odrade kroz pružanje usluga.

Seničić se založio da ako su uvedene kovid propusnice onda one treba da važe što šire, osim za apoteke i prodavnice prehrambene robe. Dodao je da su neke evropske zemlje uspele da poprave situaciju stavljajujući do znanja ljudima preko kovid propusnica da će ili živeti sami, a nevakcinisani, ili će se vakcinisati i umrežavati.

On je ocenio da je posle godinu i po kovid pandemije turizam u goroj situaciji nego na početku.

– Potpuno su neizvesni zima i proleće, a već smo iznureni – rekao je Seničić opisujući stanje u tom sektoru.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here