Foto: EPA/Zoltan Balogh
Šon Marfi

Ne događa se često da amater pobedi jednog od najboljih profesionalaca u nekom sportu, ali takva priča dogodila se u snuker duelu. 

Naime, viceprvak sveta u snukeru Šon Marfi iznenađujuće je ispao u prvom kolu Prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva jer ga je sa 6:5 pobedio devetnaestogodišnji kineski amater Si Jiahui.

Marfi se bunio nakon poraza

Svet je oduševljen time što je Jiahui uspeo, ali Murfi se ne miri sa porazom. U razgovoru za BBC žestoko se obrušio na organizatore turnira.

– Zvučaću kao mrzovoljni starac, ali on uopšte ne bi trebao da bude na ovom turniru. To nije pošteno, to nije ispravno. Izgubio sam od nekoga ko uopšte ne bi trebao da bude u ovoj zgradi – rekao je Marfi i dodao:

– Ne znam zašto smo postali sport koji dopušta amaterima da se takmiče na profesionalnim turnirima. Pa mi od ovoga živimo. Naleteo sam na nekoga ko ne igra pod istim pritiskom kao ja. On je čovek bez ijedne brige na ovom svetu, a ja od ovog živim. Nije pošteno.”

Stiglo objašnjenje

Posle Marfijevih kritika usledilo je objašnjenje iz World Snookera. Objasnili su kako je Jiahui svoje mesto na turniru zaslužio kao jedan od vodećih igrača s lestvice Q Schoola (jedan od oblika kvalifikacionih turnira).

– Iako možda ima amaterski status, on na temelju svojih rezultata zaslužuje svoje mesto u našim takmičenjima. Amateri igraju po istim pravilima kao i profesionalci – saopštili su iz World Snookera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here