Publicista Jovan I. Deretić preminuo je rano jutros u 82. godini, objavljeno je na zvaničnoj stranici njegovog Udruženja građana Slobodna Srbija.

Deretić je bio jedan od istraživača koji su tvrdili da postoje dokazi da je na evropskom kontinentu, posebno na Balkanskom poluostrvu, u periodu od najmanje dva i po milenijuma neprestano prisutan slovenski rasni i etnički element.

Jedan od sportista koji spada u veliku grupu poštovalaca Deretićevog rada je najbolji teniser sveta Novak Đoković.

Nole je tokom prošle godine, u vreme karantina, tokom jednog od uključenja sa suprugom Jelenom govorio o Deretiću i istakao da proučava njegova dela.

– Trenutno sam jako zainteresovan za alternativnu verziju srpske istorije. Kada kažem alternativnu mislim na onu verziju koja nije zvanična. Da smo mi…

– Nebeski narod – uskočila je Jelena.

– Ne, nego da smo došli sa Kavkaza u 7. veku na balkansko područje, nego da smo starosedeoci. Čitam knjige Deretića, evo da pokažemo i koja je i pozdravimo gospodina Deretića – pokazao je Nole i onda vodio razgovor sa jelenom o Kosovskom boju.

Potom, Novak je ponovo govorio o knjigama Deretića.

– Serbi, narod i rasa! Veliki pozdrav za profesora kog lično poznajem. Vrlo je interesantno, ne bih ništa da govorim. Vidim da se i danas provlači kroz novine nešto što sam rekao.

– Svako od nas treba da bude otvorenog uma i da uradi svoje istraživanje. Da budemo svesni da je istina negde između. Ako pratimo jednu stranu informisanja, to teško može da nas učini realnim.

– Mene čitanja gospodina Deretića, Vidojevića i Damjanovića jako inspirišu. Ona izreka da smo nebeski narod nije slučajna. Tu ću završiti. Ja težim kao tome da smo starosedeoci, ima dosta dokaza. Veliki pozdrav za sve one koji se bore za istinu – jasan je bio Novak.

Da podsetimo, glavni predmet Deretićevog istraživanja jeste srpska antička istorija koju zvanična istoriografija ne priznaje. Njegovi tekstovi govore o postojanju srpske antičke istorije od 2000. godine p. n. e. pa do 7. veka kad su prema zvaničnoj istoriji Srbi došli na Balkan zajedno sa drugim slovenskim narodima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here