Tanjug
Danijel Server

Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server ocenio je da će odluka Vlade Kosova da ne dozvoli glasanje kosovskim Srbima uticati na odnos Evropske unije prema Kosovu i da će simpatije koje EU ima prema Kosovu, a koje nisu velike, sada oslabiti, prenosi Ekonomija onlajn.

– Nema ništa loše u tome da građani Srbije koji žive na Kosovu glasaju na srpskim izborima. U svetu postoji praksa da građani koji žive van teritorije svoje države glasaju na izborima – rekao je on i nastavio:

– Problem nije da glasaju, već gde i kako. Nekada je kosovskim Srbima bilo dozvoljeno da glasaju u svojim opštinama, ali je to uređeno na osnovu posebnog sporazuma o kojem je pregovarao OEBS. Vlada Kosova je ovog puta odlučila da tako nešto ne dozvoli. Priština to može, ali se to ne dopada međunarodnoj zajednici.

Prema njegovim rečima, ova odluka imaće posledice u odnosima Kosova i EU.

2 COMMENTS

  1. Kad bi Srbija isti taj potpisani sporazum koju treba da primeni unutar svojih granica i da odobri pravo onima sa dvojnom državljanstvom koji žive u Srbiji daimaju pravo glasa. ,Albanci,Crnogorci,Hrvati,Goranci,Bošnjaci,Turci,Aškalije,Egipčani,Cigani da mogu da glasaju u tim opštinama koji žive po Srbiji kad su izbori na Kosovu do ovoga nebi ni došlo ali nažalost pošto Srbija tu praksu odbija da primeni od potpisivanja tog sporazuma do danas dok na drugoj strani traži dase primeni onda ovo se zove Reciprocitet za oba naroda ko kriv ko dużan ko ispašta jadan narod obostrano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here